Слава Саборног храма у Шибенику

Слава Саборног храма у Шибенику
Слава Саборног храма у Шибенику
Слава Саборног храма у Шибенику
Слава Саборног храма у Шибенику

На Успење Пресвете Богородице, 28. августа 2018. године, свечано је обележена храмовна слава шибенске Саборне цркве. Велики број верника окупио се на светој архијерејској Литургији којом је начелствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим да би заједно прославили један од најдивнијих празника у календару Православне Цркве.

Владика Никодим обратио се верном народу:-Ми можемо да будемо радосни јер имамо једну од најлепших цркава овде у граду, прелепо и живо украшен храм који одише заједницом живих у Господу и у свему представља лађу спасења за нас, православне хришћане и Дом Божији за све оне који с љубављу и добром намером улазе у њега. О данашњем празнику немамо сведочанства на страницама Светог Писма, али нам он долази из пребогате ризнице предања Православне Цркве. Ни о самој Мајци Божјој нема много сведочанстава, али оно што постоји на страницама Новог Завета казује нам да је она била присутна на свим догађајима који су најбитнији за нас, људе и наше спасење и то тихо, у позадини, као права мајка, са љубављу и молитвом на уснама за спасење читавог света.

-Смисао Њеног живота био је да преда саму себе Господу, да исказује љубав свима, да се у име свог Сина брине о свима, па и након упокојења, да буде брза заштитница и помоћница свима који јој се обрате. А ми, драга браћо и сесетре, треба да јој се обраћамо у молитвама непрестано, да јој исказујемо поштовање и молимо се пред њеним иконама да се заложи за нас пред лицем Божијим. Исто тако треба да се трудимо да се угледамо на њу и бринемо о другима, јер је та љубав према ближњима један од највећих предуслова да задобијемо Царство Небеско. Како смо чули у данашњем Јеванђељу, „само је једно потребно“, а то је управо да се бринемо о спасењу, не само нашем личном , већ и наших најближих, па чак и непријатеља наших, поручио је Епископ далматински.

Извор: Епархија далматинска