Слава школе у Чумићу

Слава школе у Чумићу
Слава школе у Чумићу
Слава школе у Чумићу
Слава школе у Чумићу

У недељу, 24. маја 2015. године, када наша Света Црква слави успомену на Свете Оце Првог васељенског сабора, као и Свету браћу Кирила и Методија, оце словенске писмености, у Чумићу, селу надомак Крагујевца, је прослављена и слава Основне школе „Прота Стеван Поповић“.

Скоро сви ученици ове школе су се окупили у порти храма Светих апостола Петра и Павла да дочека свога Епископа и узме његов благослов. Шумадијском Првојерарху на светој архијерејској Литургији су саслуживали протојереј-ставрофор Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Милан Борота и протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, архијерејски намесник крагујевачки.

Са благословом епископа Јована народу се у богонадахнутој беседи обратио протојереј-ставрофор Проф. Др Зоран Крстић. Он је указао на оно чему је наш народ увек тежио – веру и образовање, као на две најбитније ствари у животу сваког хришћанина.

Велики број деце и верника из Чумића и околних места су, приступајући Светој Чаши и причешћујући се Телом и Крвљу Господњом, показали да су истински народ Божји и деца Божја.

Након свете Литургије и ломљења славког колача, епископ Јован и остали верници су посетили кућу у којој је Прота Стеван Поповић, по коме ова школа носи име, учио децу и све оне који су хтели да се описмене и ту основао прву школу, једну од најстаријих у Шумадији, пре више од два века, тачније пре 223 године. Управо због те велике важности за описмењавање народа шумадијског, школа је ове године одликована Сретењским орденом другог реда од стране Председника државе Господина Томислава Николића. Испред куће га је дочекао директор школе Господин Александар Јовановић који му је указао на велику љубав мештана који су својим залагањем успели да преместе протину кућу из дворишта Славише Ракић из засеока Ириг у школско двориште и упознао га са даљим плановима у животу школе. Затим је у Дому културе одржана свечана академија поводом школске славе, да би се овај свечани дан завршио Трпезом Љубави коју је у црквеној сали припремио школски одбор у сарадњи са Ц.О.Чумић.

Извор: Епархија шумадијска