Слава скита у Јован Долу

Слава скита у Јован Долу
Слава скита у Јован Долу
Слава скита у Јован Долу
Слава скита у Јован Долу

Светом архијерејском литургијом, коју је са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, празничном Литијом и благосиљањем славског колача, у острошком скиту у Јован долу код Никшића прослављена је храмовска слава скита – празник Рођење Светог Јована Крститеља.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је казао да међу личностима уз четири Света Јеванђеља посебно мјесто заузима Свети Јован Крститељ и Претеча Господњи.

„Свет апостол Лука пише о његовим родитељима Захарији и Јелисавети, о те двије побожне и благословене душе које су вапиле Господу да им подари чедо. Тако је то увијек било – највећа срећа и радост брачника јесте потомство и рађање дјеце.  У древна времена је чак сматрано за казну Божју и за неку несрећу ако се дијете не роди“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је казао да се због тога говори да се Јелисавета прије тога рођења скривала тугујући за рођењем свога дјетета.

„А из описа се види да је и Захариоја био у храму. Као првосвештеник је служио Господу, и служећи је, очевидно вапио, иако то није записано. Види се да је вапио по томе што му се јавио анђео Господњи у храму и открио му велику и свету тајну да ће добити сина и да ће његово дијете бити изузетно, да ће он бити пророк и да ће припремати стазе и путеве Месији, Спаситељу и Избавитељу“, објаснио је Владика.

Након Светог Причешћа храм је три пута опходила Литија са читањем Јеванђеља, а онда је благосиљан славски колач.

Потом је Митрополит Амфилохије са свештенством служио на манастирском гробљу служио помен блаженог спомена острошком игуману архимандриту Лазару (Аџићу) и свима који почивају на том гробљу.

На крају је приређено послужење за све присутне, а потом и славска трпеза хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска