Слава Старе цркве на Башчаршији

Стара српска православна црква Светог архангела Михаила на Башчаршији у Сарајеву прославила је у сриједу, 21. новембра, крсну славу Сабор светог архангела Михаила и осталих небеских сила бестјелесних – Аранђеловдан. Светој литургији, коју је служио протојереј-ставрофор Милорад Љубинац, уз саслужење три свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске, присуствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Николај.

После Литургије је обављен славски обред. У име Митрополита Николаја присутним вјерницима обратио се протојереј Љубинац честитајући данашњи празник, најприје свечарима који га славе као крсну славу, а и свим осталим вјерницима. Он је указао на значај који у српском народу имају овај празник и Стара црква на Башчаршији.

Стара православна црква на Башчаршији је најстарији сакрални објекат у Сарајеву и околини и као таква представља најбогатији и најважнији културно-историјски споменик од прворазредног значаја за општу културну баштину. У прилог томе говори и податак да је Комисија за очување националних споменика БиХ градитељску цјелину цркве прогласила националним спомеником БиХ. Када је изграђена Стара православна српска црква у Сарајеву, са сигурношћу се не може рећи, јер писаних трагова о томе нема, али са великом поузданошћу може се тврдити да је то било прије доласка Турака на ове просторе. О тачном времену настанка цркве и њеном развоју кроз историју постоји више различитих мишљења. Неки њену изградњу смјештају у 5. или 6. вијек, а неки у раздобље од 12. до 14. вијека, док неки помињу њену обнову у вријеме отоманске управе на овим просторима у 15. и 16. вијеку.

Извор: Митрополија дабробосанска