Слава Старе Цркве у Мостару и Ћоровићеви сусрети писаца

Мостар На празник Рођења Пресвете Богородице - Малу Госпојину у мостарској Старој Цркви Свету Литургију служио је игуман манастира Житомислића Архимандрит Данило (Павловић) уз саслужење пароха невесињског протојереја-ставрофора Алексе Зубца, пароха требињског Јереја Страхиње Јањића, пароха метковског и чапљинског Јереја Бориса Чоловића и домаћег пароха оца Радивоја Круља и ђакона требињског Милана Унковића и мостарског Данила Боре. Велику радост нам је учинио наш благоверни народ Мостара и околних села и насеља који се окупио у великом броју тако да је црква била претесна а црквена порта тесна и испуњена народом.

На Светој Литургији беседио је отац Страхиња Јањић, а после ломљења славског колача и благослова деце и њихових родитеља за почетак нове школске године, испред цркве беседио је отац Алекса Зубац честитајући славу свим мостарцима и свим хришћанима, а нарочито деци која од ове школске године имају православну веронауку у свим школама на подручју Града Мостара.

Велику част и радост су нам учинили писци и историчари, овогодишњи учесници Ћоровићевих сусрета писаца, својим доласком и пригодним програмом у порти цркве. Својим присуством, нашу славу су увеличали: г.Јосип Муселимовић, председник Матице Хрватске; главни имам мостарски Салем еф. Дедовић и изасланик муфтије мостарског; Ерна Ципра, предсједница јеврејске општине у Мостару; изасланство градоначелника Града Мостара г.Љубе Бешлића; те остали гости и узваници.

У име Епископа захумско-херцеговачког Г. Григорија, књижевни час је отворио и благословио Архимандрит Данило (Павловић), истакавши значај СПКД „Просвјета" и њен труд и рад на очувању културе и просвете код нашег народа. Пригодним речима обратили су се: г.Никола Асановић, председник извршног одбора Просвјете у Билећи; г.Душан Јовановић, председник главног одбора СПКД Просвјета и академик Чедомир Попов, председник Матице Српске. Између осталих, своје стихове говорио је г.Зоран Костић, председник удружења књижевника Републике Српске, а скупу се обратио и г.Радослав Братић, главни и одговорни уредник часописа за књижевност и културу „Нова Зора". У музичком делу програма наступили су: Јелена Трепетова Костић и Наташа Јаковљева Тодоровић, а премијерно чланови новообновљеног српског пјевачког друштва Гусле из Мостара под вођством г-ђе Наташе Круљ. Програм је водио проф. др Јован Делић.

Уважени гости су обишли и положили цвеће на гробове Алексе Шантића, те Светозара и Владимира Ћоровића. Пригодну беседу на гробу Алексе Шантића изговорио је др Ранко Поповић.

Учесници овогодишњих „Ћоровићевих сусрета" обишли су и Манастир Житомислић, гдје је и уприличен славски ручак.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка