Слава Светотројичког храма у Полицама

Слава Светотројичког храма у Полицама
Слава Светотројичког храма у Полицама
Слава Светотројичког храма у Полицама
Слава Светотројичког храма у Полицама

Литургијским сабрањем, благосиљањем славског колача и празничном литијом црква Свете Тројице у Полицама код Берана прославила је своју храмовну славу на Духовски понедјељак, 1. јуна 2015. године. Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије и уз молитвено учешће вјерног народа беранског краја.

Бесједом о великом празнику Силаска Светог Духа на апостоле, Педесетници, Светој Тројици, празнику који се назива рођенданом Цркве Божје, обратио се Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.

"Нека је свима срећан празник Тројичиндан, слава овог светог храма и овог села, али и слава цијеле Цркве Православне. Ово је велики празник у кругу Господњих празника. Можемо га сматрати као завршним празником, јер Господ Који је дошао у овај свијет и извршио своје дјело спасења, које врхуни у Великом петку и у Васкрсењу Христовом, обећао је својим Светим ученицима, прије него што се вазнио на небо, да ће им ускоро послати Духа Светог утјешитеља, што се и догодило послије Вазнесења“.

"То је завршни догађај цјелокупног домостроја спасења, цјелокупног устројавања нашег спасења које је Господ наш Исус Христос извршио овдје на земљи, послао Духа свог Светог на своје Свете ученике и апостоле, Духа истине, Утјешитеља који их, како је Сам казао, упућује у сву истину и открива спасоносни значај и смисао Његових дјела овдје на земљи“, казао је Владика будимљанско-никшићки.
Овај велики празник наша Света Црква Православна прославља три дана, тачније цијела недјеља је у духу овог празника, али су нарочито истакнута ова три дана. Духовски понедјељак, нагласио је Његово Преосвештенство, посвећен је Духу Утјешитељу.

"Није од малог значаја, драга браћо и сестре, да подсјетимо како је Господ извршио обећање дато својим Светим ученицима. Када су апостоли били сабрани у Јерусалиму, у старом граду Давидовом, Он је, у једном моменту, ниспослао свог Светог Духа који је невидљив, али због значаја догађаја Он је дао да сви могу видјети како огњени језици силазе на сваког од Светих апостола. То је био видљиви знак силаска Светог Духа, тада су се они обукли у силу са висине, силу истине Божје, силу правде Божје, силу свјетлости Божје којом су почели да проповједају Јеванђеље“.

"Испуњени истином, са пуномоћством са неба од Бога, они су имали изузетну храброст да проповједају тадашњем свијету Јеванђеље истине Христове“.

"Овај празник зовемо и рођенданом Цркве управо зато што је то био завршни догађај када се Црква сабрала и када се почело ширити Јеванђеље по свему свијету. До тада је Господ био заповиједио својим ученицима да не иду и не проповједају никоме, него да буду у тој малој заједници, да се моле Богу докле не приме Духа Светог, док се не обуку у силу са висине. Они апостоли који су се у страху били разбјежали када су Христа Господа хватали, везали, распињали, у моменту када их је Дух Свети осјенио и сишао на њих, испунили су се неизрецивом и неупоредивом храброшћу те су се разишли по свему свијету да проповједају Јеванђеље, радосну вијест Христову и сви су своје главе положили за Христа Господа“, рекао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

На такав начин Свети апостоли су, закључио је Његово Преосвештенство владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, поставили чврсте темеље Цркви Божјој и нама хришћанима да идемо путем Христовим, да се, на првом мјесту, молимо Богу и да се трудимо да, колико је то у нашој моћи, стекнемо Духа Светог.

Храмовна слава цркве Свете Тројице у Полицама прослављена је освештањем и ломљењем славског колача и жита, а по одслуженој Литургији празнична литија вјерног народа и свештенства опоходила је цркву.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка