Слава Светотројичне цркве у Краљеву

Слава Светотројичне цркве у Краљеву
Слава Светотројичне цркве у Краљеву
Слава Светотројичне цркве у Краљеву
Слава Светотројичне цркве у Краљеву

Светом архијерејском Литургијом началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин.

Светотројични храм има важно место у животу Краљева, што је историјом осведочено. У време утемељења овог града, када су наши мудри преци и суграђани  пожелели да од турске вароши направе Краљев град, добили су на дар од свог кнеза - Духовски храм. Тако овај град почиње да дише и живи, од онога тренутка када је у њему изграђен храм. Ово треба да нам буде на уму и данас да ако волимо овај град треба да посећујемо Цркву Божју, јер ту задобијамо благодат Божју. Једино је Бог живот, те ако желимо  да живи овај град, онда увек на уму морамо да имамо да је он нераскидиво везан са Црквом, и да само тако може да постоји. Због тога је битна храмовна слава најстаријег краљевачког храма, јер је она и јубилеј овога града.

У  2017. години у навечерје празника Силаска Светог Духа на Апостоле, вечерњом службом и славском литијом кроз главну улицу града Краљева, почела је прослава храмовне славе старог храма у Краљеву. Уз братство храма Свете Тројице и многобројних свештенослужитеља града Краљева, као и војних свештенослужитеља подручних касарни, литију кроз централне градске улице предводили су припадници Војске Србије, Жандармерије и Полиције, градоначелник, службеници управе града Краљева и чланови културно-уметничких и спортских друштава.

Целокупно сабрање пренело се и сутрадан, на дан храмовне славе, уз богатији састав свештенослужитеља и верног народа. Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин.

У својој беседи Епископ жички нас је подсетио  на значај овог празника, Рођендана Цркве Божије и благодати која нам је дата Силаском Светога Духа на Апостоле. Истакао је да смо у Цркви вођени благодаћу Духа Светога, Духа Утешитеља и да се трудом и подвигом та благодат задобија. Благодаћу Духа Светога ми се спасавамо, док нас Дух Свети не посети ми смо изгубљени.

Извор: Епархија жичка