Слава Светоуспенског храма у Панчеву

Слава Светоуспенског храма у Панчеву
Слава Светоуспенског храма у Панчеву
Слава Светоуспенског храма у Панчеву
Слава Светоуспенског храма у Панчеву

На Успеније Пресвете Богородице пре 205 година у прелепом панчевачком храму служена прва Литургија

На Велику Госпојину, 28. августа 2016. године, када Црква празнује Успење Пресвете Славне Владичице наше Богородице и увек Дјеве Марије, о храмовној слави у Панчеву свету Литургију саборно су служили протојереј-ставрофор Стеван Урошев, протојереј-ставрофор Радослав Милановић (старешина храма), протојереј Радослав Радмановић (в.д. архијерејског намесника панчевачког), протонамесник Чедо Симић, протонамесник Никола Пекић из Борче, јереј Душан Грујић и јереј Ненад Антић из Београда, уз саслужење ђакона Ненада Савића из Панчева и учешће диригента мр Вере Царине и Панчевачког српског црквеног певачког друштва. Апостол је читао чтец Душан Панајотовић.

Како је ово велики Богородичин празник и крај Великогоспојинског поста, причестио се веома велики број верника. Управо у овај дан пре 205 година у овом храму је служена прва Литургија, а служио ју је свештеник Андреј Арсенијевић, који је започео градњу храма, али није дочекао да га види довршеног и у пуном сјају јер се упокојио пре 200 година (1816).

Чредни свештеник и проповедник Стеван Урошев је беседио о Пресветој Богородици као Мајци Божјој, али и о свакој мајци, о љубави и пожртвовању мајке према свом чеду, с једне, и Богом заповеђеном поштовању свакога према својим родитељима, с друге стране.

Након свете Литургије и причешћа, торжествено празновање славе цркве са два торња у центру Панчева, верници су употпунили учешћем у литији. Литија је у порти трократно обишла храм уз црквена звона и појање тропара празника, четири пута стајући ради слушања светог Јеванђеља и кропљења освећеном водом. У литији је ношена икона свечано изнета на бденију, коју овом светом храму „поклони аџи Андреа Димитріевић, житељ вршачки“ 1870. године.

За време раздавања нафоре, дечји хор је отпојао неколико песама у част Пресвете Богородице. Гђа Борјана Стражмештеров је њихов диригент, која их је стрпљиво припремила да улепшају овај празник својим анђеоским гласовима.

Јереј Милош Пешић и ђакон Александар Павловић су саслуживали Његовом Преосвештенству Епископу банатском г. Никанору у Светоуспенском храму у Црепаји. Ђакон Александар Павловић је том приликом рукоположен у чин презвитера и као нови посленик на њиви Господњој биће постављен на неку од упражњених парохија по потреби Епархије банатске.

Вечерње је служио протојереј-ставрофор Радослав Милановић, уз саслужење више свештеника храма и гостију, ђакона Ненада Савића и појање Панчевачког српског црквеног певачког друштва. По благосиљању кољива и ломљењу славског колача са недавно одликованим председником Црквеноопштинског управног одбора „Центар“ у Панчеву (орден Светог Теодора Вршачког) г. Жељком Огризовићем, слову о празнику иговорио је старешина храма. Присутне вернике је чекала трпеза љубави - Мајци Божјој у част - у порти храма, коју је благосиљао протонамесник Чедо Симић.

Извор: eparhijabanatska.rs