Слава у Бабиној Луци

Слава у Бабиној Луци
Слава у Бабиној Луци
Слава у Бабиној Луци
Слава у Бабиној Луци

Следимо јеванђељски пут по узору на свете Божје људе

Празник Светог апостола Луке годинама унатраг свечарски је дан у Бабиној Луци. Јер, управо овом светитељу, јеванђелисти, лекару и оснивачу хришћанског иконописа посвећен је храм у прелепим крајолицима колубарског села, завичаја надалеко чувеног војводе и зографа Петра Молера. Лета Господњег 2013., молитву своме патрону, верни народ бабинолучке парохије принео је сабран на Светој архијерејској литургији око Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина и овдашњег свештенства. Домаћин славе био је Милош Милинковић из Бабине Луке, а та част за наредну годину указана је Милану Ђурићу из Забрдице.

Света литургија је историја Христовог живота на земљи, од Његовог чудесног рођења, преко свемудрих проповеди и драме страдања, до славног Му васкрсења и вазнесења. Наш народ је добар и благочестив, али треба да зна да без литургијског живота нема спасења, беседио је Владика Милутин верницима Бабине Луке на лучинданској Светој архијерејској литургији.

- Свети Лука, Свети Петар Цетињски, кога такође данас празнујемо, Свети Георгије и низ других Божјих угодника, требали су да се роде да бисмо преко њих схватили Христов долазак и мисију на овом свету. Када би се Христос данас појавио међу нас, бојим се да не би познао да смо ми ти људи- Хришћани, који носимо име по Њему. Какви су били они и бројни мученици првих векова Хришћанства, који су горели живом вером у Христа... То су, браћо и сестре, били прави Хришћани! Имамо молитву да им се обратимо, да се Господу за нас помоле да нам усади свештени страх да не изгубимо љубав према Христу. Данас се, кроз разне телевизијске саблазни, афирмише слобода непоштовања која води у пакао. Точак глобализма не можемо зауставити, али можемо да не учествујемо у њему. Ауторитетом и љубављу морамо заштитити породицу од пропадања - поука је празничне проповеди Владике Милутина.

Свети Владика Николај говорио је: „Ништа ми не треба, Господе. Само ми Себе дај!“. Отац Арсеније, игуман манастира Каона, недавно је отишао Господу. Изненада, будући млад човек, али Господ је одлучио да је дошло време, као што ће свима нама доћи. Људи, попут о. Арсе, знају шта су истинске вредности овог света. Оне су у Светом јеванђељу које увек треба читати, ради јачања вере у Христа. За Њега смо бесмртна лепота и тајна Божја, закључио је Владика Милутин.

Након Свете архијерејске литургије и свечане литије, у парохијском дому Храма Светог апостола Луке приређен је славски ручак. Свечарску радост са верницима Бабине Луке поделили су и начелник Полицијске управе Ваљево Саша Марковић, директор Дирекције за урбанизам и изградњу Ваљева Драган Јеремић, директор Пољопривредне школе Милан Гајић, директорка ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине Милица Остојић и други уважени гости и пријатељи.

Извор: Епархија ваљевска