Слава у Лингену

Слава у Лингену
Слава у Лингену
Слава у Лингену
Слава у Лингену

Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски г. Константин служио је у недељу, 11. новембра 2012. године, свету архијерејску Литургију у Лингену покрај Оснабрика уз саслуживање протонамесника Синиша Вујасиновића, надлежног пароха оснабричког. Богослужењу су присуствовали римокатолички свештеник Мартин Тримпе и евангелички пастори Гримсман и Брунс. Повод посете била је слава овог богослужбеног места: свети арханђел Михаило. Након свете архијерејске Литургије преломљен је славски колач и освећено славско жито. Уследио је културно-уметнички програм у сали.

Капела у Лингену власништво је Црквене општине Оснабрик. Богослужи се два пута месечно: једном се служи света Литургија, а једном вечерње. Поред пароха Синише Вујасиновића, у капели у Лингену служи и месни парох Руске Православне Цркве. У Лингену живи двадесетак српских православних породица. Верни овога места могу оним данима када се у Лингену не служи учествовати на богослужењима у Оснабрику.

Година 1941. сматра се почетком организованог верског живота православних Срба у Оснабрику. У официрском логору Еверсбург налазило се за време Другог светског рата око 6.000 српских официра и војника. Заробљеници су имали покретни иконостас пред којим су се молитвено окупљали сваке недеље и празника. Током савезничког бомбардовања 6. децембра 1944. погинуло је 116 српских заробљеника, а изгорео је и покретни иконостас.

После рата, логор Еверсбург постао је сабирни центар за војнике из оближњих радних команди. Енглеска војна управа је одобрила коришћење једне просторије за верске потребе. Урађен је иконостас, а формиран је и хор. Године 1945. Србе у Оснабрику су посетили свети владика Николај (Велимировић) и Краљ Петар Други. Упркос исељавању Срба за Енглеску и друге земље, потреба за српском православном богомољом је постојала и даље. У једној стамбеној згради формирана је капела коју је 1960. године осветио руски загранични архиепископ Филотеј. Године 1964. добијена је дозвола за грађење новог храма. Приликом освећења земљишта, почасни гост и покровитељ је био Краљ Петар Други. Радови су завршени 1981. године, а 1982. храм је осветио Епископ Лаврентије, садашњи Епископ шабачки. Овом приликом управа града Оснабрика даривала је храм великим звонима, електричном инсталацијом и сумом од 30.000 немачких марака. Црквени дом осветио је 2003. године Епископ средњоевропски Константин. На територији Црквене општине Оснабрик борави око 5.000 припадника Српске Православне Цркве.

Извор: Епархија средњоевропска