Слава у манастиру Светог Илије у Томашеву

Литургијским сабрањем на празник Светог пророка Илије прослављена храмовна слава манастира Светог Илије у Томашеву код Бијелог Поља

Свету архијерејску Литургију је служио Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије уз саслужење и монаштва Епархије будимљанско-никшићке. Молитвеном сабрању, поводом храмовне славе овог манастира, присуствовао је вјерни народ овог краја.

Празник Светог пророка Илије ријечима архипастирске бесједе, честитао је Владика Јоаникије.

"Срећан празник овом светом храму, честитом старешини овог светог манастира о. Николају, честитим домаћинима и свима вама, драга браћо и сестре, да свети Илија буде на здравље и да вам свима буде на помоћи, јер Свети пророк Илија је образац светитеља Божјег. Ако је неко својим животом овдје на земљи изобразио живот Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа још прије оваплоћења Христовог то је Свети пророк Илија Божји човјек. Гдје год је био са њим су били и анђели Божји и сам Господ је показивао Своју силу, његовим молитвама, његовим вапајима је одговарао са Неба и то на разне начине. Све је чудесно што је везано за свештено житије Светог пророка Илије“.

"Њему је Господ дао такву силу и такву благодат да може мртве васкрсавати, да може огањ са неба низводити и безбројна друга чудеса чинити, а то је и било потребно у оном времену када је народ у Израиљу био одступио од Бога, почео да поштује лажне богове, да се клања идолима и да прља чистоту свете вјере православне. Бог је послао Свог пророка да народ Божји враћа на пут прави, истинити, да га просвећује ријечју Божјом, да буде примјер свима. Безбројна су чудеса Светог пророка Илије, а нешто најчудесније што се с њим догодило јесте његов одлазак из овог свијета. Он није умро него је силом Божјом био узет на небо и појавила су се огњена кола, огњени коњи су га узнијели на небо, а на такав начин су се, заправо, појавиле силе небеске, које су га узнијеле у Царство Божје“, казао је Преосвећени Епископ.

Боговидац, чудотворац, ревнитељ вјере Божје, Свети Илија је, према ријечима Владике Јоаникија, веома поштован, не само у нашем народу, него код свих православних, па и инославних народа.

"Дух дише гдје хоће и ми не можемо нашим преградама, нити било каквим нашим правилима спријечити Духа Светог да дише гдје хоће, иначе, када би Дух дисао само тамо гдје ми хоћемо давно бисмо сви пропали. Милост Божја и Дух Божји обухвата сву земљу, сву васељену и на цио свијет излива своју благодат и своју милост, само зависи од тога како ко прима ту благодат и на шта је употребљава. Када се човјек спасава никада се не спасава сам, него себе спасава уз помоћ Божје благодати, уз помоћ Божје милости и многи око њега се спасавају, другима помаже да се спасавају. Када, нажалост, човјек пропада, кад крене злим путем онда и друге обрати на зли пут, зависи од тога колико је спреман да служи злу, а знамо да у овом свијету има оних који су спремни да увијек служе само Богу, Његовој истини, Његовој правди, љубави, милости, као што знамо да у овом свијету има и оних који су спремнији да служе злу, својој пропасти и пропасти ближњих“.

"Због тога се кроз историју дешавају ратови и сукоби, тако ће бити до краја свијета и вијека, као што каже Господ да заједно расту пшеница и кукољ, и не да Господ да се ишчупа кукољ, него се сјеме које се сабира, оно се просијава. И у ове наше дане се сије сјеме Божје и, хвала Богу, видимо да се умножавају житнице Господње и у ово наше вријеме, које је оптерећено многим раздорима и нашим слабостима, просијава се сјеме Божје и умножавају се житнице Господње. Ево хвала Богу, и ова црква, која је недавно проглашена за манастирску цркву, око које се формира ова света обитељ, она све више личи на ту житницу Господњу“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Након светог богослужења, у којем су вјерници приступили Светом причешћу, обављена је празнична свенародна литија око храма. Освештан је и преломљен славски колач.

Сабрање у име Божје, а у спомен Светог пророка Илије, увеличао је чин освештања манастирског конака.

Појединце заслужне за подизање црквеног дома одликовао је Преосвећени Епископ Јоаникије Орденом Светог великомученика Георгија и архипастриским граматама.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Слава у манастиру Светог Илије у Томашеву
Слава у манастиру Светог Илије у Томашеву
Слава у манастиру Светог Илије у Томашеву
Слава у манастиру Светог Илије у Томашеву