Слава у Туларима

Слава у Туларима

У календару светих, 12. августа (30. јула), молитвено прослављамо Свету преподобну мајку Ангелину Српску, чије се мошти чувају у фрушкогорском манастиру Крушедолу у ком се на данашљи дан окупи огроман број верних са свих страна. Истог дана је црквена и сеоска слава у тамнавском селу Тулари.

Много је занимљивости које прате данашњи дан као што су, на пример, да је храм у Туларима једини у свесрпском православљу који је посвећен овој предивној светитељци, коју још, као ни једну другу, називамо "мајком", називамо је још и "српском" иако није српског рода.

Њеним молитвама и заступништвом заустављено је пропадање и гашење села, и не само то, оно се обновило, живнуло, изграђена је прелепа црква, основна школа, која је једна од најлепших сеоских основних школа не само у Тамнави, рађају се нови нараштаји... и све ово у селу у ком су комунистичке власти у послератном лудилу срушили до темеља стари храм. Ово нељудско дивљање довело је да је село запустело, без путева, дуго без струје, телефона... али разум и Богољубље је победило те су верни сељани подигли нов, заиста прелеп храм са предивном портом, који је постао место окупљања, молитве, разговора, договора, а што је данашљи дан непоколебљиво доказао.

Молитвено славље почело је рано ујутро Светом Литургијом коју је служио намесник тамнавски о. Митар Миловановић, протојереј-ставрофор, а саслуживали су му о. Драган Алимпијевић, протојереј, старешина убског храма, о. Душан Бабић, парох из Вуконе, о. Александар Ћосић, парох из Врела и о. Милан Васиљевић, парох из Лајковца. Светој Литургији присуствовало је скоро цело тамнавско намесништво и велики број верног народа, било их је и из Ваљева, што потврђује да је Света Ангелина вредна сваког пожртвовања. Први пут за седам година, колико се служи у овом храму, на Мајку Ангелину Литургијско сабрање није предводио Епископ, што је туларчанима сада свакако недостајало. У видно надахнутој проповеди, прота Митар Миловановић је у слову о Пребодобној Ангелини истакао да је она најбољи пример да Срби нису оно како нас многи представљају. Она, и поред тога што је прате почасти да је Света, Преподобна, Мајка, још се назива и Српском, иако је родом из Албаније. Ово показује колико је она заволела србство и православље и колико смо ми њу прихватили као своју и више од тога. У вези са овим, прота Митар је даље подсетио о важности речи "сабрање", и то не само о њеном значењу, него о потреби да се са њом живи у заједници са Христом кроз сабрање верних, позивајући српски род да што више и чешће посећују Света богослужења. Срби и остали православни народи јесу "нови, Новозаветни Израиљ" и да нам је познато да кад год су Јевреји остављали Бога, остављао је и Он њих, и кад год би се покајали и вратили Богу, враћао би се и Он њима.

Литији око храма, освећењу славског жита и ломљењу славског колача уследио је славски ручак – трпеза љубави. Интересантно је то да је за трпезом био присутан син свештеника у чије је време срушен храм у Туларима и који је једва спасао живу главу сакривши се у багрењак од хајке која је за њим, како господин каже, кидисала. Поздравним словом о. Зорана Лазаревића, старешине туларског храма, присутним гостима, међу којима су били председник Општине г. Владислав Красмановић и потпредседник Општине г. Сава Сарић, који је и најзаслужнији за обнову туларске цркве и уопште о бризи, колико је то могуће, о тамнавским храмовима, завршено је овогодишње молитвено славље а у част Премилог Господа и Његове Светитељке Преподобне Мајке Ангелине. Слава Богу за све!

Извор: Епархија ваљевска