Слава Универзитета у Источном Сарајеву

На дан успомене Свете браће Кирила и Методија, словенских просветитеља и учитеља, 11/24. маја 2020. године, прослављена је крсна слава Униврезитета у Источном Сарајеву.

Свету архијерејску Литургију у храму Светог Василија Острошког у Источној Илиџи служио је Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора проф. др Владислава Топаловића, декана Богословског факултета у Фочи; протојереја-ставрофора Чеде Ђуреиновића и Ранка Билинца, протојереја Младена Микавице, протонамесника Бојана Зекића и Душка Лаловића, јереја Дражена Делића и ђакона Будимира Гардовића и Божидара Васиљевића.

На крају свете архијерејске  литургије Високопреосвећени Митрополит је благословио славско кољиво и славски колач који је преломио са рактором Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Миланом Кулићем.

У свом обраћању Високопреосвећени Митрополит је честитао крсну славу ректору Униврезитета, деканима факултета, професорима, доцентима, асистенима и студентима и подсетио их на просветно-научни карактер Свете браће Кирила и Методија:

-Њих је Дух Свети, као некада Свете апостоле Павла и Варнаву, изабрао да иду међу словенске народе и да обаве оно што је Господ Исус Христос казао светим апостолима - да иду и да проповједају и науче све народе науци Господњој. Да би то успјели морали су да науче језик словенских народа, да сачине писмо (писмена)  којима ће превести Библију – писану ријеч Божју на словенски језик. Никад не заборавимо њихову апостолску борбу, њихова страдања за нас. Борили су се за нас словенске народе како бисмо остали и били то што јесмо - словенски народи. Жестоко су их нападали и прогањали гермаски и франачки прелати са основном намјером и циљем да нас преко латинског језика асимилирају. Томе се нарочито супроставио Свети Методије који је хиротонисан у епископа. Њихову духовну борбу благословио је папа Хонорије, а његов наследник Јован VIII дао је право јавности словенском језику и словенском писму у Цркви. Била је то велика духовна побједа Свете браће да већ у трећој четвртини 9. вијека постане и богослужбени језик Цркве Христове. ,И не само то, они су и спремили своје ученике који ће кренути ка јужним Словенима који ће наставити њихову велику мисију. Њихов примјер и њихово дело међу нама Србима наставио је наш велики Свети Сава. Нека нас њихов живот и њихово дјело инспиришу за нашу данашњу и свагдашњу борбу за наш духовни, црквени и национални идентитет. Не заборавимо то!

Извор: Митрополија дабробосанска