Слава Успенског храма у Панчеву

Слава Успенског храма  у Панчеву
Слава Успенског храма  у Панчеву
Слава Успенског храма  у Панчеву
Слава Успенског храма  у Панчеву

Саборним служењем Свете Литургије у нашем храму у петак 28. августа 2015. године, уз учешће Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина, началствовао је протојереј-ставрофор Стеван Урошев, Архијерејски намесник панчевачки. Саслуживали су: протојереј Радослав Милановић, Старешина храма, протонамесници Чедо Симић и Радослав Радмановић, јереј Душан Грујић, новорукоположени ђакон Милош Крстић и гости – протонамесник Бранко Божић, Старешина храма у насељу Кудељарски насип, и ђакон Ненад Савић, хонорарни ђакон при Преображенском храму. Верни народ се у веома великом броју одазвао позиву и причестио.

Пред крај Литургије, како бива о храмовним славама, вршен је Крсни ход – зван Литија – око нашег храма, предвођен свештенством, уз ношење Крста, црквених барјакâ и Иконе, уз кађење и читање Јеванђеља, и уз појање тропара храма: "Рађањем си сачувала девство, а смрћу ниси оставила свет, Пресвета Богородице. Прешла си у живот, Мати Правог Живота, и својим молитвама избављаш од смрти душе наше."

На Празничној храмовној икони из 1870. године, ношеној у Литији, приказана је и сцена – која је ређа у иконографији Успења – како Анђео Божији одсеца обе руке једном јеврејском свештенику. Реч је о неком Атонију, који је дохватио тело Богородице у злој намери да га претури. Како је завапио присутним Апостолима за помоћ, пошто изјави своју веру у Господа Исуса Христа, би исцељен.

После раздавања нафоре, празничну атмосферу су могла само деца да употпуне. Дечји хор је отпевао неколико дивних песама у част Пресвете Богородице. Младе певаче је припремила госпођа Борјана Стражмештеров.

Извор: uspenskihrampancevo.com