Слава виноградара у Неготинској Крајини

Слава виноградара у Неготинској Крајини
Слава виноградара у Неготинској Крајини
Слава виноградара у Неготинској Крајини
Слава виноградара у Неготинској Крајини

Празник Светог Трифуна прослављен је 14. фебруара 2017. године у Светониколајевској обитељи манастира Буково светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион.

Саслуживали су свештеномонаси буковске светиње и гости из Жичке епархије, архимандрит Дамјан (Цветковић) и протосинђел Сава (Илић).

Манастирској обитељи и сабраним верницима отац Дамјан је пренео поздраве Преосвећеног Владике жичког г. Јустина, са поруком да се он радује напретку и духовном узрастању овог манастира и Епархије тимочке коју сада предводе млади и енергични људи, са духовним искуством које су годинама стицали у овој светињи поред свог духовног оца. Потом је отац Дамјан заблагодарио Господу сећајући се времена када је и сам дуго година духовно стасавао уз своју сабраћу манастира Буково.

Владика Иларион је захвалио на срдачном поздраву духовног оца владике Јустина, на његовим молитвама и бризи за Епархију тимочкуи њене житеље: -Сви осећамо милост и човекољубље Бога нашега и потребно да се молимо једни за друге. Господ је тај који све нас призива у небески живот, дајући нам кратке радости у овоме свету, поручиоје Владика. Честитавши празник Светог Трифуна свим окупљеним винарима и виноградарима неготинског краја, Владика је пожелео благородну годину са добрим временом и добрим здрављем и подсетио на значај манастира Буково и производњу добрих вина у њему. -Не може се град сакрити кад на гори стоји - а то је управо овај манастир који духовно сабира вернике, али и чланове неготинског удружења винара, којима нека је срећна и благословена прослава Светог Трифуна, рекао је Владика.

У манастирском винограду, Владика је уз традиционално орезивање лозе, благословио виноградарски и воћарски род ове године. Успешни произвођачи вина из Неготина и верници су позвани на дегустацију вина и послужење у мнастирском конаку.

Поводом празника Светог Трифуна, владика Иларион је присуствовао централној прослави у неготинском селу Рајац, где је са домаћинима преломио славски колач, а потом уз саслужење свештеника у рајачким виноградима благословио овогодишњи род орезивањем винове лозе.

Извор: Епархија тимочка