Слава војних свештеника у БиХ

Слава војних свештеника у БиХ
Слава војних свештеника у БиХ
Слава војних свештеника у БиХ
Слава војних свештеника у БиХ

У четвртак, 12. новембра 2015. године, на празник Светог Варнаве Исповједника, представник Српске Православне Цркве при Министраству одбране и Оружаним снагама Босне и Херцеговине Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву уз саслужење војних свештеника са целог простора БиХ и парохијских свештеника Митрополије дабробосанске.

Свети Варнава је крсна слава војних свештеника у Министарству одбране и Оружаним снагама Босне и Херцеговине. Прослави су присуствовали члан Предсједништва БиХ из Републике Српске г. Младен Иванић, замјеник министра одбране г. Борис Јеринић и друге високе званице из политичког живота и војно-дипломатског кора.

Преосвећени Владика се званицама обратио пригодном бесједом. У њој је подвукао да је Господ Исус Христос највећи од свих војсковођа свих времена, јер је својом науком о љубави прикупио најбројнију и најснажнију војску у историји. И то не само у току своје спасоносне мисије на земљи, него и данас преко своје свете Цркве. Хришћански закон љубави учи нас да волимо сваког човјека, али да прослављамо и угледамо се само на најбоље - на светитеље и угоднике Божје. Такав је био и Свети исповједник Варнава. Он је сјеме засијано далеко од матице, у Америци, али је донио обилан плод, достојан славних и светих предака у постојбини. -Наши војни свештеници, истакао је владика Атанасије, уградили су себе у ту активну и спасоносну Војску Христову, попут Светог Варнаве Хвостанског, и увек настоје да и оне којима они као пастири служе придруже тој Војсци и да их образују по њеном узору. Самим тим они највише доприносе очувању историјског идентитета српског војника у Оружаним снагама БиХ, чак и у овом комплексном времену, који, баш као такав, може највише да буде од користи, како своме народу тако и другим народима који живе на простору Босне и Херцеговине, па и целоме човечанству.

Војни свештеници у ОС БиХ служе у веома важној духовној мисији међу православним официрима и војницима, али се не уздају у своје снаге, већ у помоћ Божју и заступништво наших небеских покровитеља, попут Светог Варнаве Хвостанског. Нека бисмо се и ми најприје угледали на свете угоднике Божје које прослављамо, те да се њиховим молитвама и ми уселимо тамо гдје су они, а то је вјечно Царство радости Свете Тројице, Оца и Сина и Светога Духа, коме нека је слава у вијекове. Амин.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка