Слава Земље живих у Брајковицу

Слава Земље живих у Брајковицу
Слава Земље живих у Брајковицу
Слава Земље живих у Брајковицу
Слава Земље живих у Брајковицу

У уторак, 15. јула 2014. године, када Црква Божја прославља Полагање часне ризе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у Брајковцу, у цркви брвнари посвећеној Светом Георгију Победоносцу. Повод овом литургијском сабрању била је слава обитељи заједнице „Земља живих“ у Брајковцу, која се већ шест година успешно бави ресоцијализацијом својих штићеника. Епископу су саслуживали свештеници жичке, бачке и шумадијске епархије. Славље је својим присуством увеличао хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, који је и овог пута био под диригентском палицом свештеника Владимира Стојковића.

Литургији је присуствовао председник Градске општине Лазаревац г. Драган Алимпијевић, диретор Колубара услуга г. Драган Јевтић, као и многи представници друштвеног и културног живота града Лазаревца. Благословом владике Јована, ова заједница се налази под духовним старањем протојереја-ставрофора Александра Новаковића, чијим трудом и залагањем је много тога изграђено и урађено у овој обитељи. Најважније је свакако исцељење личности, које се чудесно збива љубављу Господњом, и повратак „блудних синова“ на исправан пут.

У својој богонадахнутој беседи владика Јован је, осврћући се на недавне поплаве у нашем крају, рекао да поред воденог потопа постоји још гори потоп, а то је потоп страсти. У случају оба потопа човек неће много постићи ако се ослања само на своје моћи. Као и случају старозаветног патријарха Ноја, који није настрадао у воденом потопу, тако и онај ко се бори са потопом страсти ослањајући се на Господа, на може пропасти.

 Владика шумадијски г. Јован одликовао је г. Драгана Јевтића граматом признања за љубав и помоћ коју је указао заједници „Земља живих“. Потом је уследила Трпеза Љубави коју су за присутне припремили штићеници заједнице са својим старешином протојерејем-ставрофором Александром Новаковићем.

Извор: Епархија шумадијска