Славе цркве Свете Петке у Лапљем Селу

Славе цркве Свете Петке у Лапљем Селу
Славе цркве Свете Петке у Лапљем Селу
Славе цркве Свете Петке у Лапљем Селу
Славе цркве Свете Петке у Лапљем Селу

Литургијом и литијом око цркве у Лаљем Селу обележена слава православног храма. Овим је почела и целодневна прослава сеоске славе.

Литургију је у цркви Свете Петке у Лаљем Селу служио архијерејски намесник приштински протојереј-ставрофор Срђан Станковић уз саслужење свештенства Епархије рашко- призренске. Он јебеседио о животу Свете Петке и истакао да сви морају да буду вођени њеним примером. 

„У свим крајевима има храмова посвећених Светој Петки, Параскеви Трновој Римљанки, коју и данас овде славимо. Приступите јој смирено не тражећи много. Молите се прво за ваше ближње, којима је потребна помоћ Божја, а на крају и за себе саме. Али не само оно што је потребно за овај кратак живот на земљи, него иштите пре свега царство Божје. Нека молитве Свете Петке буду са свима вама“, казао је прота Срђан. По обиласку литије око храма, освећена је водица и преломљен славски колач који је ове године припремио Бобан Марковић из Грачанице. „Желео сам да узмем колач прошле године, па сам то и урадио. Нема ништа лепше него бити домаћин славе. Пожелео сам свима све најлепше“, казао нам је Марковић.

Око три стотине верника окупило се да прослави овај празник. У дворишту цркве, након Литургије, мештани су нам говорили о празнику и жељама. Поједини су се пожалили на проблеме које имају и за чије су се решење помолили током Литургије. „Пожелео бих здравље пре свега, мојој породици и свим људима. Да нас уд у још већем броју наредне године“, поручио је Бобан Ристић из Лапљег Села.

„Ових дана имамо велике проблеме са исплатом минималца, па се молимо ових дана да нам Света Петка помогне. Пожелео бих срећу свима и да опстанемо овде на Косову“, каже Момчило Недељковић из Бадовца. „Ја већ 30 годна долазим на овај дан у цркву, дешавало се да не дође много људи, али је сад дошло много мештана и надам се да ће тако бити и убудуће“, казао је Томислав Тодић из Чаглавице.

„За празник сам пожелела све најбоље српском народу, да останемо на Косову. Пожелела сам да буде мир и наравно свима здравље“, истиче Дивна Лекић из Чаглавице. Небојша Живић из Лапљег Села изабран је  за наредног домаћина славе и он ће, како налажу обичаји, следеће године припремити колач. Међу присутнима је у цркви за време Литургије била и директорка Дома здравља у Грачаници Рада Трајковић. Преподобна мати Параскева, Света Петка, је у српском народу веома поштована и важи за заштитницу жена.

Извор: Епархија рашко-призренска