Славска сабрања у Срему

Славска сабрања у Срему
Славска сабрања у Срему
Славска сабрања у Срему
Славска сабрања у Срему

Црква Светог архангела Гаврила у Бешенову прославила је 26. јула 2016. године престони празник. Свету Литургију служио је протојереј Јован Милановић, професор Богословије и старешина Саборне цркве у Сремским Карловцима, уз саслужење јеромонаха Ефросина, сабрата манастира Старо Хопово, јереја Дејана Цвијетиновића из Сремске Митровице и Миљана Лапчевића из Шашинаца.

У својој беседи отац Јован се бираним речима обратио присутном народу, честитајући им славу парохијске цркве и говорећи им о истакнутој улози Светог архистратига Гаврила у Божијем домостроју спасења. Након Литургије извршена је литија око храма, а потом је освећено кољиво и преломљен славски хлеб.

Литургијско сабрање продужено је за трпезом љубави која је припрељена трудом пароха, јереја Младена Косановића, чланова Црквено-општинског одбора и Удружења жена „Бешеновке“.

На дан Сабора Светог архангела Гаврила, 26. јула 2016. године, прослављена је храмовна слава у Буђановцима. Домаћин молитвеног славља био је протојереј-ставрофор Рајко Цабунац, а уз њега, Литургију су служили и јереј Бранко Цабунац, парох у Кузмину, јереј Александар Симић, парох у Никинцима, и јереј Станко Тркуља, парох у Хртковцима. Кума славе била је гђица Дајана Божичковић, студент књижевности у Новом Саду.

Манастир Привина Глава прославио је 26. јула 2016. године, на дан Сабора Светог архангела Гаврила, своју храмовну славу. У саборном храму ове светиње светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ сремски г. Василије уз саслуживање свештенства архијерејског намесништва шидског. По завршетку свете Литургије Епископ се обратио сабраном народу позивајући га да својим залагањем у вери подражава архангелску ревност, следујући добре примере прошлих времена. Затим је учињен литијски ход око храма и пререзани су славски колачи. Љубављу настојатеља архимандрита Гаврила сабрање се наставило за заједничком трпезом.

Извор: Епархија сремска