Славске радости у касарни „Војвода Живојин Мишић“

 Славске радости у касарни „Војвода Живојин Мишић“
 Славске радости у касарни „Војвода Живојин Мишић“
 Славске радости у касарни „Војвода Живојин Мишић“
 Славске радости у касарни „Војвода Живојин Мишић“

Капела касарне „Војвода Живојин Мишић“ која носи име савременика славног војсковође и, како се у тропару му поје „человође богомољне војске Христове“ Светог владике Николаја прославила је своју крсну славу – дан престављења Господу Лелићког Златоуста.

Светом Литургијом началствовао је архимандрит Михаило (Биковић), уз саслуживање епархијског свештенства и војног свештеника Стевана Стевановића. Епископ ваљевски г. Милутин молитвено је учествовао у свечаности и преломио славски колач са командантом касарне пуковником Зораном Смиљанићем, старешинама и припадницима Војске Србије.

-Господ Христос, Свети Сава и сви свети уче нас да волимо цео свет и са свима будемо добро. Да људе ни по чему не делимо, већ да у сваком човеку видимо икону Божју. Нико није био жешћи гонитељ хришћана од Савла, који се преобратио и постао Свети апостол Павле, ватрени проповедник хришћанства. Молимо се за оне који се даве у пороцима да их Господ Себи врати! Никако не осуђујмо, део је Владичине поуке припадницима Војске Србије који су у великом броју учествовали у богослужењу и примили свету тајну причешћа.

-Важно је да будемо добри и да будемо са Христом. Онда ће Господ дати добра нашој земљи, народу и војсци, која је увек била поштована у Српској Цркви. И владика Николај је желео да буде војник, али није испуњавао услове. Божјим промислом постао је архијереј, солдат Цркве Христове, подсетио је епископ Милутин.

-Ваљевска касарна другу годину заредом обележила је своју славу онако како су наши преци чинили од давнина, уз воштаницу, славски колач, жито и вино. Посебно радује што се и овде обистињују Христове речи: Где су двоје и троје сабрани у Моје име, ту сам и Ја са њима, рекао је војни свештеник Стеван Стевановић.

-Поносан сам што први пут овде имамо мартовску генерацију војника која учествује у обележавању славе нашег храма. Неизмерно сам захвалан Епископу ваљевском г. Милутину и часним оцима што су данас овде да сви заједно принесемо истинско Тело и Крв Господа Исуса Христа. Нека би Господ и Свети владика Николај подарили мир, здравље, напредак, благостање и срећу, да никад не чујемо за зло, невоље, тугу и паћење. Нека нам подари вечно блаженство у Царству небеском на многаја љета, казао је у својој проповеди војни свештеник Стеван Стевановић.

Свечаност је завршена славском трпезом коју су припадници Војске Србије приредили за своје госте.

Извор: Епархија ваљевска