Слике из живота владике Николаја

По позиву Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког Герасима, уприличено је гостовање позоришне представе Центра за културу и образовање Раковица „Слике из живота владике Николаја“ претходног викенда у Ријеци и Карловцу, Хрватска. Премијера ове представе била је централни догађај прошлогодишње седмодневне манифестације „Пут духовности“, коју је Центар реализовао у сарадњи са манастиром Раковицом и свим храмовима на територији Раковице, а уз благослов Његове Светости Патријарха Иринеја.

Представа је изведена у Дому културе у Угриновцима, Дому културе у Лозници и у Народном позоришту у Шапцу, а током децембра у три термина њу су погледали и вероучитељи, професори и ученици школа које се налазе на територији Општине Раковица.

Ову изузетно значајну позоришну представу, по тексту протођакона Љубомира Ранковића, а у режији Владимира Лазића, изводи глумачки ансамбл у саставу: Борис Пинговић / Владика Николај, Снежана Савић / Катарина Велимировић, Ненад Стојменовић /Григорије Божовић, Херман Нојбахер, Љубомир, Предраг Милетић /Светозар, Патријарх Г. Дожић, М. Стојадиновић, Марија Круљ /Надежда Нада Аџић. Представу су одиграли 26. фебруара 2018. г. у Ријеци у конференцијско-изложбеној дворани „Трансадриа“ и у Карловцу - у Градском казалишту „Зорин дом“ наредног дана, у оквиру Светосавске академије.

Извођењу представе су присуствовали свештеници и свештеномонаси Епархије заједно са грађанством, које су поздравили епископ горњокарловачки Герасим (Поповић) и архимандрит Наум (Милковић), настојатељ манастира Богородице Тројеручице у Доњем Будачком. У препуним салама вишеминутни аплауз након представе показао је да је публику дотакао својом енергијом цео глумачки ансамбл, који је веома поносан што је успео да представу баш овакве тематике прикаже и ван граница Србије.

Током боравка у Хрватској екипи Центра за културу и образовање Раковица уприличен је изузетан дочек и указано велико гостопримство. Посебну част им је учинио Његово Преосвештенство епископ Герасим својим присуством на представи и разговором са целим ансамблом.

Центар за културу и образовање Раковица