Слобода вероисповести или уверења у Црној Гори

Митрополија црногорско-приморска и Конференција европских цркава из Брисела 3. и 4. маја 2019. године у Подгорици организују Међународну научну конференцију Слобода вероисповести или уверења у Црној Гори.

Конференцију ће отворити Митрополит црногорско-приморски г. др Амфилохије и г. Кристијан Кригер, председник Конференције европских цркава, а путем видео линка Конференцији ће се обратити и проф. др Ахмед Шахид, специјални известилац Уједињених нација за слободу вероисповијести и уверења.

Имајући у виду да је у Црној Гори и даље на снази Закон о правном положају верских заједница из 1977. године, као и да је Влада Црне Горе у свом Програму рада за други квартал ове године најавила усвајање Предлога закона о слободи вероисповести, неопходно је да се на стручан и друштвено одговоран начин отвори јавни дијалог и сагледа право на слободу вере, вероисповести или уверења из међународноправне, историјскоправне и позитивноправне перспективе, јер је реч о универзалном људском праву и слободи.

Намера је да се, отварањем стручног и аргументованог дијалога, допринесе општем добру и помогне релевантним субјектима у изради новог текста Нацрта закона о слободи вероисповести, који би, за разлику од Нацрта закона о слободи вероисповести из 2015. године, у потпуности био усаглашен са међународноправним оквирима слободе вероисповијести или уверења уз поштовање историјске улоге, доприноса, права и легитимних очекивања цркава и верских заједница у Црној Гори.

Међународни и домаћи правни стручњаци ће, током трајања дводневне научне конференције у Подгорици, расправљати о бројним питањима која се тичу актуелних изазова у гарантовању, остваривању и дјелотворној заштити права на слободу вероисповијести или уверења, као и улоге и доприноса цркава и верских заједница са посебним освртом на питање њиховог правног положаја у Црној Гори.

Позиви за присуство овом научном догађају су упућени великодостојницима традиционалних цркава и вјерских заједница, надлежним државним органима, представницима међународних организација и посланичким клубовима у Скупштини Црне Горе.

Позив медијима

Позивамо заинтересоване представнике медија да присуствују отварању Међународне научне конференције „Слобода вероисповијести или уверења у Црној Гори” коју организују Митрополија црногорско-приморска и Конференција европских цркава из Брисела. Конференија ће се одржати 3. и 4. маја 2019. године у хотелу Премијер (Булевар Светог Петра бр. 145) са почетком у 9 часова. Молимо телевизијске сниматеље да камере поставе до 8.45 часова.

Извор: Митрополија црногорско-приморска