Слобода за свештенике: Из притвора пуштени свештеници Мирчета Шљиванчанин и Жељко Ћалић

Свештеници Мирчета Шљиванчанин из Подгорице и Жељко Ћалић из Даниловграда пуштени су синоћ на слободу након што је судија за истрагу прихватио жалбе њихових бранилаца.

Њима је јуче решењем подгоричког Основног државног тужилаштва одређено задржавање до 72 сата због, како се наводи, постојања основане сумње да су извршили кривично дело непоступања по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести из чл. 287 Кривичног закона Црне Горе”. Државни тужилац Јелена Протић је као разлог за задржавања навела могућност понављања кривичног дела.

Судија за истрагу Основног суда у Подгорици Ненад Вујановић у поступку извиђаја према осумњиченом свештенику протојереју Мирчети Шљиванчанину, одлучујући по жалби бранилаца адвоката Божа Милоњића и Владимира Чађеновића, који су изјавили против решења Основног државног тужилаштва у Подгорици о задржавању осумњиченог свештеника у тзв. тужилачком притвору до 72 часа, веома ефикасно и експедитивно је одлучио по жалби и донео решење којим је уважио жалбу бранилаца свештеника Мирчете Шљиванчанина и укинуо решење подгоричког Основног државног тужилаштва о његовом задржавању у притвору.

Истим решењем је наређено да се прота Мирчета одмах пусти на слободу и он се, како је саопштио свештеники Велибор Џомић, налази на Саборном храму Христовог Васкрсења са верним народом.

“Потврдио се став бранилаца да је поступање у овом случају Тужилаштва данас, као и Управе полиције синоћ, било незаконито, јер је о. Мирчета без икаквог основа након давања изјаве задржан у притвору. Ово је у правном смислу врло важно рјешење и већ постаје судска пракса. То је јако важно за све будуће случајеве, да нема ниједног основа за задржавање нашег свештеника у притвору након давања евентуалних изјава у полицији у својству грађана због  мирних, благословених и дозвољених литија које се организују против Закона о слободи вјероисповјести и његових спорних и дискриминаторних неустаних одреби”, казао је протојереј-ставрофор Велибора Џомић, кординатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске за Светигору.

И судија за истрагу Основног суда у Данилограду Соња Кековић у поступку извиђаја према осумњиченом свештенику Жељку Ћалићу, а одлучујући по жалби браниоца адвоката Радоја Бојовића, донијела је рјешење којим је уважила жалбу и укинула рјешење подгоричког Основног државног тужилаштва о његовом задржавању у притвору, након чега је о. Жељко пуштен на слободу.

Прота Мирчета Шљиванчанин се након пуштања на слободу захвалио на подршци митрополиту Амфилохију, свештенству, правницима, посебно верном народу и поручио:

“Представља ми изузетно задовољство што сам свештеник тога народа. Ми се боримо против сваког зла, па и овог које је овај Закон донио и довео до тога да се свештеници затварају. Овај притвор је само једна мала станица на овом путу, осјетио сам љубав и молитву Цркве. Идемо даље до Христове побједе. Не дамо светиње!”

Пуштање на слободу даниловградског пароха вјерници су дочекали испред полицијске станице. Они су испратили оца Жељка кроз улице Даниловграда уз песму: “Свиће зора Даниловграду, слога биће пораз врагу”.

Прота Жељко је сабранима казао да битку за одбрану светиња настављамо.

Свештеници Жељко Ћалић и Мирчета Шљиванчанин су јуче лишени слободе након што су дали изјаве због литија која су одржане у Даниловграду у Подгорици, а за које су били наведени као организатори у захтјевима поднетим Управи полиције за одобрење јавних окупљања. Тужилац подгоричког Основног државног тужилаштва Јелена Протић им је одредила задржавање до 72 часа.

Током њиховог саслушања испред Тужилаштва се окупио већи број свештеника и грађана у знак подршке свештеницима Мирчети и о. Жељку, али и протеста због дискриминаторног односа власти према свештеницима.

Извор: Митрополија црногорско-приморска