Словачка изложба гостује у Народној библиотеци Србије

У Народној библиотеци Србије, 18. октобра, у 12 сати, биће свечано отворена изложба Словачког националног музеја, Историјског музеја и словачког Археолошког института под насловом: „Ћирило и Методије: браћа која су променила свет“.

Словачка изложба у српској националној библиотеци део је активности поводом обележавања великог јубилеја: 1150 година од мисије светих Ћирила и Методија. На посебно дизајнираним плакатима биће представљена историјска места и значајна грађа и предмети везани за делатност и мисију светих Ћирила и Методија. Међу занимљивим и значајним документима истакнут је и Проглас, прва позната песма написана на старословенком (863-867).  Гостовање словачке изложбе „Ћирило и Методије: браћа која су променила свет“ трајаће до 8. новембра и у склопу је интензивних активности националне библиотеке на јачању међународне сарадње и културне размене.

На свечаном отварању обратиће се г. Јан Варшо, амбасадор Републике Словачке у Републици Србији, Дејан Ристић, државни секретар у Министарству културе и информисања РС, Бојана Борић-Брешковић, директорка српског Народног музеја и Бранислав Панис, директор Словачког националног музеја.
Овом приликом, музички састав Великоморавски извешће неколико композиција из 9. века, из времена када је започела мисија светих Ћирила и Методија њиховим доласком у Велику Моравску.

Извор: nbs.rs