Слово љубве на Арачи

Слово љубве на Арачи
Слово љубве на Арачи
Слово љубве на Арачи
Слово љубве на Арачи

Свечана академија под називом „Слово љубве” поводом јубилеја везаних за деспота Стефана Лазаревића и деспота Ђурђа Бранковића, који су у једном периоду били власници насеља Арача одржана је 26. јуна на средњовековном локалитету Арача, у порти цркве из 13. века у организацији Банатског културног центра.

Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине, поздравио је скуп, а књижевну награду „Деспотица Ангелина Бранковић” Селимиру Радуловићу уручио је Радован Влаховић.  Поред Иштвана Пастора, председника Скупштине АП Војводине, присутне су поздравили и др Небојша Кузмановић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Саша Максимовић, председник Општине Нови Бечеј, проф. др Драган Станић, председник Матице српске, и Радован Влаховић, директор Банатског културног центра.  

Награду „Деспотица Ангелина Бранковић” која се састоји од повеље и иконе преподобне мати Ангелина ауторке Силвије Влаховић, за књигу поезије „Сенка осмог еона” Селимиру Радуловићу уручио је Радован Влаховић, директор Банатског културног центра. Проф. др Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта, говорио је образложење у име предлагача за награду „Деспотица Ангелина Бранковић”. Миодраг Петровић, првак драме СНП-а, говорио је стихове посвећене деспоту Стефану „Деспот загонетних очију” средњовенковног књижевника Константина Филозофа и стихове непознатог смедеревског беседника „Надгробна реч деспоту Ђурђу Бранковићу”. Бранислав Чубрило, глумац Народног позоришта Кикинда, говорио је стихове деспота Стефана Лазаревића „Слово љубве”.  Ансамбл за рану музику „Ренесанс” из Београда извео је више песама композитора Кир Стефана Србина, дворског композитора деспота Ђурђа Бранковића из 15. века и Исајие Србина из 14. века. Др Золтан Чемере, историчар и стручњак за средњи век у Банату, говорио је о својој књизи „Арача: историја једног ишчезлог насеља” која је у оквиру пројекта објављена у издању Банатског културног центра. Књига представља сажету историју насеља Арача, подједнако научну али и прилагођену обичном читаоцу који жели да сазна више о овом важном средњовековном локалитету.  Програм је водила Татјана Миражић. 

Повод за свечану академију су три јубилеја везана за српске деспоте који се у овој години обележавају: 

  • 640 година од рођења деспота Стефана Лазаревића, 
  • 640 година од рођења деспота Ђурђа Бранковића и 
  • 590 година од смрти деспота Стефана Лазаревића.

Програм свечане академије „Слово љубве” одржава се у оквиру пројекта „Градови у фокусу” Општине Нови Бечеј и Министарства културе Републике Србије. Овим програмом, Банатски културни центар повезује постојећу књижевну награду са именом Ангелине Бранковић коју традиционално додељује, са широј јавности мање познатим делом наше историје: периодом када је насеље Арача било у поседу деспота Стефана Лазаревића и деспота Ђурђа Бранковића, као угарских савезника али и настављача немањићке традиције северно од Саве и Дунава.   

Више фотографија и видео материјала на сајту БКЦ-а: http://banatskikulturnicentar.blogspot.rs/