Слово о Светој земљи у Ваљеву

Слово о Светој земљи у Ваљеву
Слово о Светој земљи у Ваљеву
Слово о Светој земљи у Ваљеву
Слово о Светој земљи у Ваљеву

Предавање „Света земља у слици и речи“ архимандрита Јована (Јеленкова), игумана манастира Црна река, приређено 2. априла 2012. године у Ваљевској гимназији, изузетно лепо примљено код бројних Ваљеваца.

Ходочасничка традиција у Светој земљи код нас Срба датира од времена Светог Саве- првог српског архиепископа и великог дародавца тамошњих светиња. Његовим трагом ходили су владари светородне лозе Немањића, бројни црквени великодостојници, уметници, побожан народ... У потрази за новим надахнућима, окрепљењем и спокојем, путеве славних предака Срби и данас походе. Јер, Света земља неисцрпан је извор Божје благодати.

У току Часнога поста, када се покајањем и молитвом припремамо да прославимо највећи догађај у историји рода људског- Васкрсење Господње, чини се најбоље је да о Светој земљи чујемо понеку реч. Посебно када она долази од некога ко ју је истински доживео попут архимандрита Јована, и када смо у данима недеље Марије Египћанке- светитељке чији се преображај збио управо у Светој земљи, речи су добродошлице протођакона Дејана Трипковића.

Архимандрит Јован Свету земљу обилазио је три пута, те фотоапаратом бележио чудесне призоре. Од Синаја где Мојсије прима Десет божјих заповести, преко Витлејема и Назарета- места рођења и пророковања Господа Исуса Христа, до Јерусалима у ком се збива страдање и васкрсење Спаситељево. Теоријски и емпиријски утемељен, добар наратор о. Јован провео је бројне Ваљевце кроз манастир Свете Катарине, свету реку Јордан и погружавање ходочасника, Јерихон- место Христових искушења, језеро у Галилеји на ком је Спаситељ позивао себи ученике, а где је данас црква са једним од најлепших фрескописа на свету... Један од најупечатљивијих доживљаја засигурно је преображењска литургија (6. августа по Јулијанском календару)у храму на гори Тавор, када се из облака изливају миомирисне капљице. У манастиру Светог Саве освећеног, налази се икона Господа Христа која трепће, у шта је се могуће уверити и посредством видео снимка. Такође, ту су и црква Светог Јована Претече, Св. Лазара из Витаније, Маслинска гора, Гетсимански врт- место потресне молитве Спаситељеве и обиље светиња. Архимандрит Јован забележио је традиционалне радости на празник Цвети у Јерусалиму, колоне верника са палминим гранчицама у руци, стазу страдања Христовог, силазак огња и чудесну светлост која обасјава храм Гроба Господњег. И много тога што и у слику и реч тешко стаје. Свету земљу несумњиво треба доживети. Срцем, целим бићем... Ма колико да је тешко финансијски изводљиво, ваља радити на томе да је бар једном у животу посетимо, саветује архимандрит Јован. Мада, ваљевски крај са својим светињама- Лелићем, Ћелијама, Пустињом, Јовањом и Грачаницом јесте Нови Јерусалим, те верном народу одавде и не треба одлазак на друго место, закључио је о. Јован, евоцирајући успомене на време НАТО агресије, када је као духовник службовао у манастиру Ћелије.

Наредна саборовања у циклусу „Православље и млади“, која ће по благослову епископа ваљевског господина Милутина, и убудуће приређивати Светосавска омладинска заједница, угостиће владику Андреја, викарног епископа патријарха српског Иринеја, мати Јефимију, игуманију манастира Градац, прослављеног кошаркаша Владу Дивца, глумца Милоша Биковића и друге угледне личности из јавног живота, најавио је протођакон Дејан Трипковић.

Ј. Јанковић

Извор: Епархија ваљевска