Слово уредника часописа Светосавско огњиште (2009)

Година која је за нама, донела је Српској Православној Цркви и њеној верној деци, члановима српске црквене заједнице у Африци, велику духовну радост. Прослављен је вредан и изузетно значајан јубилеј, 30 година од изградње храма светог апостола Томе у Јоханесбургу – јединог српског православног храма на афричком континенту.

Значај и узвишеност овог јубилеја и труд који је потребно уложити да би се тај значај представио и забележио, далеко превазилази наше снаге, способности и простор који имамо у нашим новинама “ Светосавско Огњиште “. Ипак, уз Божију помоћ, потрудили смо се да вам у овом деветом издању јединог часописа на српском језику у Африци, донекле пренесемо дух прославе и обележавања овог изузетног јубилеја. Дакле, највећи део овог издања је посвећен великом јубилеју и посети званичне делегације Српске Православне Цркве тим поводом.

У оквиру прославе јубилеја, објављујемо званична писма која смо добили тим поводом од: Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника г. Александра Карађорђевића, Његовог Преосвештенства Епископа Рашко-призренског г. Артемија, Његовог Високопреосвештенства Митрополита Јоханесбурга и Преторије г. Серафима, српских књижевника г. Антонија Ђурића и г. Матије Бећковића и писма Њихових Екселенција господе Министара ( или Заменика Министара ) из Министарстава вера, дијаспоре, спољних послова и културе – Владе Републике Србије.

Поред ових званичних писама и честитки, објављујемо и неколико фото страна са фотографијама из ранијег периода ( освећење темеља које је извршио тадашњи Епископ Аустралијско-новозеландски г. Николај, изградња храма 1978. године, и црквене прославе и празници првих година после изградње храма ) и најновије фотографије са прославе јубилеја 30 година од изградње храма светог апостола Томе, која је одржана на Томиндан, у недељу 19. октобра 2008. године.

У овом издању објављујемо још и годишње извештаје за 2008. годину о духовном и материјалном раду и учинку у Црквено-школcкој Општини Свети Сава у Јоханесбургу, а такође и извештаје о Светосавској прослави 2009. године, о прослави двоструког јубилеја Руске Цркве у Јоханесбургу ( 10 година од оснивања парохије и 5 година од изградње храма светог Сергија Радоњеског ) и о великом саборном крштењу у црначком предграђу Јоханесбурга – Тембиси.

У овој свечаној години у којој славимо јубилеј 30 година од изградње цркве св. апостола Томе у Јоханесбургу, пуно радости нам је донео још један значајан и вредан догађај. У Јужној Африци је при Црквено-школској Општини Свети Сава основана прва званична Српска Школа Свети Сава. Школа је основана са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија и радиће под покровитељством Министарстава просвете и дијаспоре Владе Републике Србије.

Школа ће радити под стручним руководством Професора разредне наставе гђе. Виолете Мариновић. На Лазареву Суботу ( Врбицу ) одржан је први, јавни час за децу и родитеље. На крају овог издања објављујемо Акт-Одлуку из Српске Патријаршије и текст о новооснованој Српској Школи Свети Сава. Како се Школа буде развијала и напредовала, тако ћемо у наредним издањима новина “ Светосавско Огњиште “, посвећивати још више простора активностима и раду у нашој Школи.

На крају овог издања објављујемо две вредне репортаже: о посети српског Министра спољних послова г. Вука Јеремића и чланова високе делегације МИП-а нашој Црквено-школској Општини у Јоханесбургу и о првој духовно-пастирској посети члановима српске заједнице у главном граду Замбије – Лусаки.

Највећу благодарност што “ Светосавско Огњиште “ наставља своју мисију као једине новине Српске Православне Цркве и Српске Заједнице у Африци, дугујемо Министарству дијаспоре Владе Републике Србије које је финансирало ово девето издање, техничком уреднику Маријани Мандић, Миодрагу Пепићу који штампа “ Светосавско Огњиште “ у својој штампарији “ Л&К Принт “ у Јоханесбургу и свим осталим сарадницима без којих не би било могуће да наше новине угледају светлост дана.

Наша жеља и молитва Богу је да “ Светосавско Огњиште “ изврши свој задатак и испуни циљ, а то је да настави успешно своју мисију са овим деветим издањем, да упозна и информише читаоце у Отаџбини и Дијаспори о раду, активностима и животу наше једине Српске Православне Црквене Општине у Африци која има изузетан значај и вредност за све нас Србе који насељавамо афрички континент, која успешно представља Српску Православну Цркву и Српски народ пред осталим народима који насељавају Јужну Африку и која приближава многобројним хришћанским и нехришћанским овдашњим народима драгоцени бисер - Свету Православну веру.

Нека је свим Србима који живе у Африци срећан и Богом благословен јубилеј 30 година од изградње српског православног храма у Африци. Да се на заједничку корист и вечно спасење и даље у још већем броју окупљамо у нашој светој цркви св. апостола Томе, да ту учимо нашу децу Православној вери, Српском језику, писму, историји и да се у здрављу и духовном весељу ту молимо Богу, крштавамо, венчавамо, исповедамо, причешћујемо, славимо славе још многе и многе године до свршетка века и да кроз своју цркву пренесемо потомцима највећи благослов - неизмењену и чисту, изворну и свету од Бога нам дату Православну веру.

Архимандрит Пантелејмон (Јовановић), Старешина храма св. апостола Томе у Јоханесбургу