Случај ђакона Константина Дојића је само један од многих примјера цинизма, мржње и прогона које, ових дана, трпимо од стране режима

Током свете архијерејске Литургије коју је, на празник Светог великомученика кнеза Лазара Косовског и осталих мученика и новомученика српских, у недељу, 28. јуна 2020. године, служио у манастиру Ђурђеви Ступови, Преосвећени Епископ Јоаникије, у архипастирској беседи, коментарисао је задржавање на граничном прелазу Илино брдо ђакона Константина Дојића, свештенослужитеља при никшићком Саборном храму, који је, иначе, држављанин Канаде, као и недозвољавање од стране полиције да са малолетним сином, коначно, уђе у Црну Гору.

„Ђакон Константин, ево, већ, неколико дана не може да уђе у Црну Гору, јер су црногорске власти, иако он ниједног дана није боравио илегално у Црној Гори, него се пријавио, па су га одбијали, нијесу му никад дозволили да коначно има боравак у Црној Гори, али, он као образован човјек, који добро познаје законе, налазио је могућност да оствари то своје право и то је све у процедури“.

„Он има дозволу да борави у Црној Гори, али су власти искористиле то што је он изашао, па је чекао да ове мјере престану и вратио се, али, они кажу да не може да уђе. Његова породица је у Никшићу, и замислите ту државу и ту власт, али то није држава, то је само власт, тако се озбиљна држава не понаша, него неозбиљне власти које, на циничан и непримјерен начин, свједоче свој патриотизам. Зар је то патриотизам не пустити човјека који ничим није згријешио, који се пријавио и који нема ниједног дана илегалног боравка у Црној Гори, да му неко не да да дође својој породици?“, казао је вВладика Јоаникије, наглашавајући да улазак у Црну Гору не дозвољавају ни малолетном сину ђакона Константина Дојића.

„Четири дана и ноћи он чека на граници. Његов дом је у Канади, хоће ли он сад да се враћа у Канаду, а у граду Никшићу служи, већ, осам година? Таква је то неприлика и на овом једном примјеру то можемо да илуструјемо, а имамо на стотине сличних примјера једног цинизма, мржње и прогона од стране режима. То ми трпимо ових дана. То је сведочанство да идемо Христовим и апостолским стопама, да смо спремни да по цијену жртве свједочимо своју вјеру, оданост својој Цркви, својим светињама. Ђакон Константин је рекао: Мени је у Никшићу дом, и олтар, и служба. Ја немам куд да се вратим, чекам овдје и ево, већ, четврти дан чека на Илином брду са својим сином. Не дају му наше власти. Надам се да ће се уразумити и да ће човјека пустити да се више не брукају и да на тако низак начин не свједоче свој патриотизам и љубав према Црној Гори. На такав начин само унижавају Црну Гору, ако су тога свјесни. Бојим се да су поодавно поједини изгубили памет“.

„Наше је да се молимо Богу за све и да чувамо памет, да чувамо једни друге, да свједочимо љубав једни према другима, да имамо отворено срце да увијек опростимо и да са онима са којима смо у завади изнова започнемо дијалог, да будемо спремни да превазиђемо све проблеме. Ми смо на то увијек спремни као хришћани, али треба да будемо и одлучни, спремни на жртву када свједочимо своју вјеру и љубав према Светињама. Даће Бог и нашем ђакону Константину, да се ријеши његово питање, да се уклони неправда коју он трпи и да се зацари међу нама мир, доброта и љубав“, поручио је владика Јоаникије.     

Извор: Епархија будимљанско-никшићка