Служен парастос за 3 500 Срба сребреничког краја у Братунцу

Парастосом за 69 убијених и 19 несталих српских цивила и војника јутрос је на Војничком гробљу у Братунцу почело обиљежавање 16. годишњице српског страдања у Сребреници и Братунцу и централно обиљежавање страдања око 3 500 погинулих Срба из средњег Подриња и Брича у протеклом отаџбинском рату.

Вијенце на спомен-обиљежје у Братунцу положила је делегација Владе РС, коју је предводио премијер Милорад Додик, делегација ОХР-а предвођена замјеником високог представника и шефом канцеларије ОХР-а у Бањалуци Иван Бушниак, делегација Борачке организације РС, представници општинских борачких организација и организација породица погинулих, заробљених и несталих цивила, Црвеног крста РС и општинских и страначких делегација.

"Велика ми је част да у име ОХР-а присуствујем обиљежавању годишњице страдања Срба у овом крају и одам дужну пошту невиним жртвама. За нас су све жртве једнаке, без обзира јесу ли Срби, Хрвати или Бошњаци. Не правимо разлику и имамо равномјеран однос према свим жртвама", рекао је Бушниак Срни након одавања поште страдалим Србима.

Након парастоса на Војничком гробљу у Братунцу, делегације и грађани упутили су се у обилазак српских стратишта у Биљачи, Сасама и на Залазју, гдје ће бити откривено и освештано спомен-обиљежје Србима погинулим на Петровдан 1992. године.

У цркви Покрова пресвете Богородице у Сребреници биће служен централни парастос и литургија за око 3 500 погинулих Срба из регије Бирач.

У 11.30 часова у Дому културе у Сребреници биће одржана духовна академија којој ће претходити говори званичника, док ће у 12.00 часова бити организован културно-умјетнички програм на коме ће наступити и глумци Народног позоришта РС и балетски ансамбл Народног позоришта из Београда.

Организатор обиљежавања ове годишњице су Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС, Борачка организација РС и борачке организације општина Братунац и Сребреница.

Ово је један од 18 догађаја који се обиљежавају у организацији Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова.

На подручју Подриња у протеклом рату страдало је више од 3 500 Срба, док су на Петровдан 1992. године муслиманске снаге из Сребренице упале у српска села Залазје, Биљача и Сасе на подручју сребреничке и братуначке општине, гдје су убиле 69 српских цивила и војника, 19 заробили, те опљачкале и попалиле сву српску имовину.

За овај злочин, као и многе друге почињене над Србима на овом подручју, ни након 16 година још нико није одговарао.

Извор: Епархија зворничко-тузланска - Срна