Служена прва Литургија у новој цркви Свете Петке у Паризу

ПаризУ Бонду, предграђу Париза, 26. октобра 2008. године, служена је права Света Архијерејска Литургија у цркви посвећеној Преподобној мати Параскеви. Свету Архијерејску Литургију служио је Еписког захумско-херцеговачки Г. Григорије у присуству Епископа западноевропског Г. Луке, уз саслужење надлежног свештеника у новој Цркви презвитера Жељка Симоновића, презвитера Славише Шањића из парохије Светога Саве у Паризу, као и оца Марка, Француза који служи у франкофоној парохији Светог Јована Шангајског у граду Асниерес - Западноевропска епархија.

На Светој Литургији певао је Хор Светог Симеона Мироточивог из храму Светог Саве. Светој Литургији су присуствовали бројни верници као и представници других религија. Отварање нове парохије је један од најзначајнијих дана за православне Србе у Паризу и региону, јер у самом Бонду и његовој околини живи око 30.000 наших верних. О самом дану и значају овог догађаја Владика Григорије је рекао да је он један од радоснијих искустава у српској дијаспори.

27. октобра, на дан Свете Петке у храму Светог Саве у Паризу Свету Архијерејску Литургију служили су Преосвећени Епископи, захумско-херцеговачки Г. Григорије и западноевропски Г. Лука, уз саслужење протојереја Ставрофора Николе Шкрбића, презвитера Славише Шањића и о.Симеона-Француза који служи у парохији Светог Јована Шангајског у Асниересу. Чланице Кола Српских Сестара су уприличиле ручак са бројне званице јер је Света Петка њихова заштитница.

свештеник Славиша Шањић

Извор: Епархија захумско-херцеговачка