Служба царској породици Романов

Служба царској породици Романов
Служба царској породици Романов
Служба царској породици Романов
Служба царској породици Романов

Књига „Служба царској породици Романов“ Алики Маравеља је прва књига о руској царској породици на грчком језику, а писана је са много љубави, рекао је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије 13. августа 2018. године на промоцији у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

-И поред тога што постоји одређени отпор у Грчкој у вези царске породице Романових, нагласио је Митрополит црногорско-приморски и објаснио да је издавач књиге тражио благослов од Архиепископа атинског за њено објављивање. -Било како било, књига је драгоцена. Ја сам обећао да ћемо је превести на српски језик. Циљ је да прослављање Царских страстотерпаца пређе границе Русије. Мада, већ је прешла, нема никакве сумње, јер прва канонизација царске породице је била у Америци, у Руској Заграничној Цркви, седамдесетих година прошлога вијека. А онда је била и код нас. Ви знате да је Његова Светост Патријарх Иринеј на празник стогодишњице страдања царске породице служио Литургију у руској цркви у Београду, а послије тога је била литија до споменика цара Николаја који се налази у центру Београда, казао је владика Амфилохије.

Митрополит је подсетио да је стогодишњица мученичке кончине Царских страстотерпаца Романових обележена и у Црној Гори, у манастиру Дајбабе, где су на споменику у руском стилу у камен уклесани ликови царске породице. -Нажалост, видим да се ови из власти сад нешто буне, наводно да ми ту девастирамо културно благо. Али бојим се да није то у питању, него да је сад власт Црне Горе завела санкције Русији, и некоме није у интересу што смо ми ту стогодишњицу обиљежили на такав начин. А то је нешто најљепше што је саграђено у Црној Гори у ово наше вријеме. У питању је диван украс за главни град Црне Горе и за манастир Дајбабе, казао је Митрополит и одбацио тврдње о девастацији манастира.

-То није грађено унутар манастира, него поред, гдје је донедавно био камењар. Покојни отац Лука је тамо дотјерао тоне земље, поравнио камењар и засадио маслине, па је сада тамо маслињак. И ту се баш потрефило дивно мјесто, наспрам манастира. А ту је и старац Симеон Дајбабски, који је руски ђак, казао је Митрополит и нагласио да се заправо ради о нашој дужности да благодаримо цару Николају, великом пријатељу нашега народа.

-Црква ни данас не може другачије, него као што су радили митрополити Петровићи, иако ови данашњи од мене траже да ја идем неким њиховим путем, закључио је митрополит Амфилохије.

На промоцији су, поред митрополита Амфилохија учествовале и монахиња Олга (Евстратова) и ауторка књиге. Модератор вечери био је свештеник Предраг Шћепановић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска