Служба јелеосвећења у манастиру Ђурђеви Ступови

Служба јелеосвећења у манастиру Ђурђеви Ступови
Служба јелеосвећења у манастиру Ђурђеви Ступови
Служба јелеосвећења у манастиру Ђурђеви Ступови
Служба јелеосвећења у манастиру Ђурђеви Ступови

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светих Козме и Дамјана, Свету службу јелеосвећења у манастиру Ђурђеви Ступови.

Преосвећеном Владици у служби јелеосвећења, на празник Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, саслуживало је више свештеника архијерејског намјесништва беранско-андријевичког и монаха манастира Ђурђеви Ступови. Светој служби помазивања освећеним уљем, кроз које дјелује благодат Божја, призвана на исцјељење душевних и тјелесних болести и немоћи, присуствовао је вјерни народ овог краја. Њима се пригодним словом обратио Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

"Нека свима буде на здравље ова Света Тајна јелеосвећења коју смо извршили, ослањајући се на ону апостолску ријеч: "Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вјере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се“. Молили смо се Богу, драга браћо и сестре, за опроштај наших гријехова, јер као што видимо у свим овим молитвама за здравље најприје се молимо за опроштај гријехова, да нас Господ ослободи од грјеховних бремена, од грјеховних прљавштина, од рана грјеховних да нас исцијели, а онда, преко исцјељења душевног, Господ дарује и тјелесно здравље. Такође, видимо да је веома важно да знамо да се кајемо за своје гријехе, да знамо да се смиравамо и да знамо да се ослањамо на Бога за све оно што од Њега тражимо и што од Бога желимо“.

"Дакле, све су те поуке јасне, једноставне и у суштини није их тешко извршити али, шта нам то смета? Смета нам наша сујета, смета нам гордост, сметају нам разне заблуде, разна помрачења, то је оно што представља велике препреке, иначе, уколико се човјек смири, уколико крене правим путем онда се, заиста, догађају велике и дивне ствари са сваким од нас“.

"Нека нас Господ умудри и просвијетли, нека нас научи, нека нам дарује снаге да носимо Његов крст, да идемо Његовим стопама, да идемо путем спасења, да све што чинимо у овом животу буде нам на спасење, а нарочито да, увијек и свагда и свуда, призивамо Његово Свето име и да прослављамо Пресвету и Живоносну Тројицу Бога нашег Оца и Сина и Светог Духа, сада и увијек и у вјекове вјекова. Амин“, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Свети Козма и Дамјан су били љекари, бесребреници и чудотворци. Ова двојица светитеља су били рођена браћа, родом из Рима, као деца су крштени и у хришћанском духу васпитани. У хришћанској традицији помиње се да су имали велику благодат од Бога да лијече људе и животиње од сваке болести и муке, и то обично полагањем руку. За свој труд нијесу тражили никакву награду, само су захтијевали од болесника да верују у Исуса Христа. Наслиједивши велико имање, они су га милостиво раздавали сиромашнима. У то вријеме царовао је у Риму цар Карин. Пред њега су гонитељи хришћанства довели браћу Козму и Дамјана, оковане у ланце. Послије дугог испитивања цар им је наредио да се одрекну вјере у Исуса Христа и принесу жртве римским боговима. Међутим, Козма и Дамјан не само што нису послушали цара, него су га још и савјетовали да он призна „јединог истинитог Бога“. Свети мученици Козма и Дамјан рекли су му "Наш Бог није створен, но Он је Створитељ свега, а твоји су богови измишљотине људске и дело руку умјетника." Каже се да је, послије чуда учињеног над самим царем, кад су га чудесно исцијелили од тешке болести, и цар сам исповједио вјеру у Исуса Христа и пустио браћу. Они су наставили да проповједају хришћанство и исцјељују болеснике. Због тога што су се прочули позавидио им је неки љекар, негдашњи учитељ њихов, и, под изговором да беру љековите траве, извео их у планину и побио камењем.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка