Службеник америчке амбасаде код епископа Атанасија

Службеник америчке амбасаде код епископа Атанасија
Службеник америчке амбасаде код епископа Атанасија
Службеник америчке амбасаде код епископа Атанасија
Службеник америчке амбасаде код епископа Атанасија

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије примио је 19. марта 2014. године у Епископији  у Босанском Петровцу г. Кан Вина, службеника за људска права у амбасади Сједињених Америчких Држава у Сарајеву.

Састанак је уприличен посредовањем гђе Оливере Јовановић из Међурелигијског вијећа Босне и Херцеговине са циљем упознавања америчких дипломата са животом и проблемима православних Срба у Епархији бихаћко-петровачкој, нарочито у дијелу Епархије у Федерацији Босне и Херцеговине. Првенствено, на овом састанку г. Вин је упознат са настојањима Меџилиса Исламске заједнице Босанска Крупа да изгради џамију у насељу Говедарница у Босанској Крупи на парцели свега пар метара удаљеној од мјеста стратишта Срба, гдје је 1941. године убијено 56 Срба, гдје је 1995. године девастиран и порушен православни парохијски дом, а 1998. године испред парохијском дома уклоњено спомен обиљежје пострадалим Србима.

Г. Вин, који је по први пут у Петровачком и Крупском крају, упознат је и са другим проблемима, социјалним условима и тешкоћама опстанка српског народа. Епископ Атанасије је истакао да је приликом доласка у Босанску Крајину прошлог августа нарочито изразио жељу да ради на отклањању свих несугласица и тензија међу народима и религијама у овом крају насталих у прошлости, али да је разочаран чињеницом да се православни Срби континуирано истискују са ових простора разним отвореним притисцима. Као илустрацију тога истакао је примјер онога што се догађа у Босанској Крупи: док је православни свештеник Карађорђе Дерајић 2003. године долазећи у Босанску Крупу затекао у овом граду 97 храбрих српских повратничких породица, до данас је тамо успело да се задржи само њих десет, док су остале породице, због бесперспективности живота за Србе у овоме граду морале поново да оду у изгнанство. А, ето, и сада насилно се настоји изградити џамија на простору гдје су до скора живели само православни Срби, иако би се могло наћи простора за џамију на другом месту.

На крају састанка г. Винје захвалио епископу Атанасију на пријему, изразио захвалност на отворености и обећао да ће обратити пажњу на оно што је речено на овом састанку.

Са друге стране епископ Атанасије је захвалио г. Кан Вину на посјети и пожелео да ова посјета донесе будуће садржајне догађаје на задовољство свих који живе у Босанској Крупи и околини.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка