Служен парастос јадовничким новомученицима

У бањалучком Храму Христа Спаситеља јуче је служен парастос јадовничким новомученицима, поводом обиљежавања 73 године од злочина које су усташе починиле за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/ на подручју Лике, Велебита и острва Паг.

Парастос су служили свештеници Епархије бањалучке.Предсједник Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса логора смрти НДХ Госпић - Јадовно - Паг 1941. године Душан Басташић изјавио је новинарима да је НДХ која је озаконила злочин, одмах по њеном успостављању 10. априла 1941.године, почела да га проводити на подручју Лике, Велебита и Пага.

"Наше молитве Христу Богу упутићемо данас и за све оне непоменуте и заборављене наше мученике који невини пострадаше у то вријеме", истакао је Басташић.

Он је подсјетио да је на подручју комплекса у само 132 дана постојања логорског комплекса Госпић - Јадовно - Паг, на том подручју побијено најмање 40.000 Срба са цијелог подручја које је обухватала злочиначка НДХ.

Парастос јадовничким новомученицима пету годину служен је у Бањалуци, други дан након ходочасничког путовања на Велебит, Јадовно и Смиљан.

У Храму Христа Спаситеља, гдје је служен парастос, јуна 2012. године је освештан Часни крст који су потомци и поштоваоци јадовничких жртава два дана касније узнијели Мученичком стазом Јадовничком и поболи на самом мјесту логора Јадовно на Велебиту.

Извор: jadovno.com, Срна