Служен парастос јадовничким жртвама на Велебиту

Над Шарановом јамом на Велебиту, у Хрватској, данас је служен парастос поводом Дана сећања на Јадовно 1941. године, када су усташе на најсвирепији начин убиле више од 40.000 жртава, углавном Срба.

Парастос  јадовничким жртвама служили су свештеници Горњокарловачке епархије и других епархија Српске Православне Цркве.

Председник Удружења грађана "Јадовно 1941" Душан Басташић изјавио је да је Шаранова јама страшно место, као и друге крашке јаме на чијем се дну налазе посмртни остаци невино страдалих српских мученика.

Он је рекао да, нажалост, ни 74 године након злочина још нису ексхумирани и на достојанствен начин сахрањени посмртни остаци јадовничких жртава.

Басташић је рекао да још нема имена на спомен обележју које је недавно подигнуто на платоу испред Шаранове јаме на Велебиту, јер то не дозвољавају хрватске власти.

Данас се једна група ходочасника упутила према месту где је био логор Јадовно, док је мањи део ходочасника из Карлобага упловио у увалу Слана на острву Паг, где је служен парастос и постављен освештани крст за више од 8.000 побијених у пашком камењару и утопљених у мору пашких врата.

Парастосу су присуствовали изасланик председника Републике Српске Миладин Драгичевић, секретар у Министарству рада и борачко - инвалидске заштите Републике Српске Славко Перић, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, председник Српског демократског форума у Хрватској Вељко Џакула, те потомци жртава из Србије, Српске и региона.

Обележавање Дана сећања на Јадовно 1941. организовали су Епархија горњокарловачка и Удружење грађана Јадовно 1941.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.

Извор: Срна; Јадовно 1941.