Смењен префект Конгрегације за верска питања кардинал Милер

Папа је ових дана сменио префекта Конгрегације за верска питања кардинала Лудвига Милера, након што му је истекао петогодишњи мандат који је могао бити продужен на још пет година. Разлог смене још није наведен, мада је добро познато да су између папе Фрање и кардинала Милера постојале „разлике у мишљењима“. Иначе, Милер је аутор књиге „Католичка догматика“ која је преведена на многе језике и у којој су те разлике можда дошле до изражаја.

Кардинал Милер је познат по конзервативним гледиштима, па и по томе што није имао много подршке међу кардиналима, бискупима и осталим свештенством. Часопис „Шпигл“ сматра да постоји дубока разлика између онога што се могло чути између кардинала Милера и свих покушаја да се Црква прилагоди данашњици. Те „разлике у мишљењима“ кардинала и папе нарочито су дошле до изражаја у питањима везаним за брак.

Папа је на чело ове Конгрегације поставио шпанског бискупа Луиса Франциска Ладариа Ферера, исусовца, што је и папа, мада познаваоци прилика сматрају да припадност истом монашком реду није била пресудна. Ладарија је својевремено папа Бенедикт XVI поставио за генералног секретара ове Конгрегације исто као што је поставио кардинала Милера за њеног председника.

Бискуп Ладарија је професор догматике и могао би се сврстати у умерене конзервативце. Сам себе представља као теолога који тражи „средњи пут“ у Цркви. Разлика између старог и новог председника је и у њиховом главном теолошком интересовању: Бискуп Ладарија је стручњак за историју ране Цркве - његов докторат се бави Иларијем Поитјеским, француским епископом из 4. века.

фото: Ројтерс