Смотра дечјег фолклора у Светим Архангелима

Смотра дечјег фолклора у Светим Архангелима
Смотра дечјег фолклора у Светим Архангелима
Смотра дечјег фолклора у Светим Архангелима
Смотра дечјег фолклора у Светим Архангелима

Смотру дечјег фолклора која се одржава по деветнаести пут у манастиру Светих Архангела отворио је домаћин, игуман Михаило. На овогодишњој смотри фолклора учествовало је 14 културно-уметничких друштава са Косова и Метохије, а организатори су Савез аматера Косова и Метохије и Дом културе Грачаница. Играле су се игре из Метохије, Сиринићке Жупе, Врања, Ниша, Шумадије...

Програм је почео заједничким колом које су одиграли већина учесника културно-уметничких друштава унутар зидина цркве. Смотра је настављена играма из Шумадије које су одиграли чланови КУД Симонида из Ранилуга.  

Председник Савеза аматера Косова и Метохије г. Ђорђе Лакушић рекао је да осим што играју, то је прилика да се деца упознају и стекну нова пријатељства. -Осим игре и песме ова манифестација учи децу да воле своју културу и традицију. На овогодишњој смотри деца су послала још једну важну поруку, а то је жеља да црква Светих Архангела васкрсне. Прошле смотре играли смо око темеља, данас смо ушли унутра и повезали се рукама са жељом да она васкрсне, буде цела баш онаква каква је била пре рушења, рекао је г. Лакушић. 

Дечјом смотром фолклора почела је и манифестација Видовданске свечаности. -Очекујемо веома богат културни програм у оквиру којег ће бити премијерно одиграно неколико представа, можда и једна дечја. Мислим да ће публика у Грачаници и широм Косова и Метохије имати шта да види и чује, рекао је г. Иван Стојковић из Дома културе у Грачаници.  

На крају манифестације најбољим играчима су додељени пехари. У манастиру Светих Архангела поред смотре фолклора одржана је и ликовна колонија на којој је учествовало двадесетак дечака и девојчица из различитих крајева Косова и Метохије. Тема колиније је Призрен и манастир, односно мотиви који су на њих оставили највећи утисак.

Извор: Епархија рашко-призренска