Софија: Издвојено 75.000 долара обнову трију цркава

Photo: zografi.infoГрад Софија ће доделити више од 75.000 долара двема православним црквама и једном манастиру у овом граду након што је релевантни извештај прегледао и усвојио Стални одбор Градске скупштине за културу и образовање прошлог месеца.

Манастир Светог Јована Рилског у софијском насељу Курило добиће 17.335 долара (30.000 бугарских лева), црква пророка Илије у округу Књажево добиће 28.890 долара (50.000 лева), а црква Светог Пимена Зографског у округу Изгрев такође ће добити 28.890 долара, преноси Кмета.бг.

Градски савет је прошле године такође издвојио више од 110.000 долара за обнову трију других цркава.

У манастиру Светог Јована Рилског средства ће се користити за завршетак обнове иконостаса. Поправке у манастирској цркви у току су од 2013. године.

Извештај предат Савету такође наглашава да је црква пророка Илије у озбиљном стању, услед високог нивоа подземне воде која продире кроз темељ и зидове цркве. Унутра је иконографија озбиљно оштећена. Црквени одбор је затражио средства за заштиту и обнову спољних темеља цркве.

Црква Светог Пимена Зографског најновија је у Софији и једина у округу Изгрев. Камен темељац постављен је прошле године, али изградња још није започела.

Општина је такође издвојила 23.110 долара (40.000 лева) за обнову јеррменске цркве у четврти Красно Село бугарске престонице.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)