Софија: Седми радни семинар са наставницима религије

Ових дана је на Богословском факултету Софијског универзитета одржан Седми радни семинар са наставницима религије у организацији Регионалног инспектората за образовање - градa Софијe и Богословског факултета.

Саорганизатор је новоустановљени Центар за катихетску и религијску обуку при Богословском факултету, чији делокруг рада је изложио његов директор, професор Божидар Андонов, заменик декана.

Учеснике семинара је поздравио Његова Светост Патријарх бугарски Неофит. Гости предавачи овогодишњег сусрета били су доцент Жоржета Назирска и главни асистент Светла Шапкалова са Универзитета за библиотекарство и информационе технологије, које су изложиле своје радове са студентима који иначе изучавају различите предмете у свези са религијом, а служе се овим технолошким помагалима. Акценти презентације Вање Станчева били су конкретне теме везане за хришћанске празнике, иначе одобрене у наставном програму за религије у првој етапи основног образовног система, као и за честе грешке од стране учитеља који пружају прекомерна обавештења о народним традицијама и обичајима  везаним за празнике при чему се губи хришћански смисао празника, а и то што се не разлучују легенде и народна предања од свештеног и црквеног предања.

Учитељица Руска Тошева је своје предавање „Хришћански празници у служби познавање религије“ обрадила  у сарадњи са више учитеља ангажованих у основним школама.

У наставку је вођена дискусија уз учешће наставника и ученика. Постављана су питања о месту и улози свештеника у настави религије, о потреби више огледног материјала и др.

Извор: Бугарска Патријаршија (приредио Р. Ракић)