Сол Фридлендер: Године истребљења

Једна од најбољих и најсвеобухватнијих књига о холокаусту над Јеврејима „Године истребљења: нацистичка Немачка и Јевреји 1939 - 1945“ израелског историографа Сола Фридлендера, која је 2008. овенчана Пулицеровом наградом, преведена је и на српски језик. Управо је објављена у престижној едицији „Историјска сећања“  Завода за уџбенике из Београда. Ова књига са око хиљаду страница представљена је читаоцима у петак 25. октобра на овогодишњем београдском Сајму књига, на штанду Завода за уџбенике.

Сол Фридлендер рођен је у Прагу 1932. године. Цела његова породица завршила је у гасним коморама Аушвица. После Другог светског рата одселио се у Израел. Школовао се у Израелу и на Западу, где је стекао докторску титулу. Предавао је на више универзитета у Израелу, Европи и Сједињеним Државама. Написао је више капиталних књига које се углавном баве нацистичким злочинима и страдањем Јевреја. Његова књига „Пије XII и Трећи рајх“ штампана је 1964. године и на нађем језику. Значајне су му и књиге „Историја и психоанализа: испитивање домета и ограничења психолошког приступа у историографији“, објављена 1978. године и дело „Размишљање о нацизму: есеј о кичу и смрти“ објављен 1984. године.

О књизи, коју је превела млада Миљана Протић, говорили су Драгољуб Којчић, директор Завода за уџбенике,  др Момчило Кољанин, научни сарадник Института за савремену историју, Преосвећени Епископ липљански Јован  (Ћулибрк),  др Слободан Г. Марковић, професор Факултета политичких наука и Драган Беркуљан, уредник у Заводу за уџбенике.

Сви они су били једнодушни да је реч о капиталном делу које указује на  људску трагедију библијских размера и у коме се садржи и „рефлекс српске судбине“. Сол Фридлендер није заобишао ни Јасеновац, концентрациони логор кога је основала држава Хрватска, али у чијем оснивању и функционисању су били укључени и Немци, где су са Србима страдали и Јевреји и Роми.

У свом излагању о овој књизи Сола Фридлендера, са којим се сретао у Израелу, Његово Преосвештенство Епископ Липљански Јован, између осталог је рекао:

„Историографија холокауста је научна грана историје која је веома мало позната на тлу бивше Југославије и у Србији. Она спада најбогатије гране историографије, то је практично један огроман огроман корпус дела објављених од 1945. године па до данас. Тек објављивањем књиге Сола Фридлендера „Године истребљења“ и књиге Геца Алија „Хитлерова социјална држава“ која је недавно изашла у Загребу, наша публика на нашем језику добила је две главне студија из ове богате и велике издавачке историографске продукције. Занимљиво је то да за нас Сол Фридлендер није непознат. Једна од његових првих књига, „Пије XII и Трећи рајх“ објављена је 1964. године на што је Сол Фридлендер иначе лично веома поносан. И приликом нашег сусрета у Јерусалиму веома је срчано говорио о томе како је био срећан и задовољан што се та књига појавила 1964. године на српскохрватском језику“.

Јово Бајић