Солидарност са избеглицама

Према извештајима медија у Јелади, папа Фрања планира једну блиц-посету острву Лезвосу. Он би 14. или 15. априла, заједно са Његовом Свесветошћу Васељенским Патријархом Вартоломејем I и атинским Архиепископом Јеронимом II  ”на само неколико сати” посетио камп код Морие на овом острву, известио је грчки државни радио (ERT) у уторак, 5. априла 2016. године, позивајући се на Синод Јеладске Православне Цркве.

Папа Фрања би желео да разговара са житељима и сарадницима овог центра за смештај избеглица, потврђује  у уторак и грчки онлајн-магазин "Protothema". Ватикан, иако није ову вест још званично потврдио, није је ни демантовао. ”О овоме се преговара, ми смо још у договорима”, саопштио је за медијску агентуру Ansa портпарол Ватикана Федерико Ломбарди. ”Ја не демантујем ту вест, једино у овај час немамо ни тачан датум,  ни детаљан план посете”.

Сходно ономе што износи "Protothema", и Патријарх Вартоломеј и папа Фрања желе да у једној заједничкој поруци подсете на социјални јад избеглица у Средоземљу. Папа Фрања планира и једну молитву за небројене избеглице који су се у бекству за Европу утопили у мору. Сличан гест је Папа учинио својом краткорочном визитом 8. јула 2013. године острву Лампедуза на Сицилији, само неколико месеци након избора за понтифекса максимуса.

До сада је један једини пут поглавар Римокатоличке Цркве посетио Јеладу – у мају 2001.г. је то био Папа Јован-Павле II (1978-2005).

Извор: Kathpress – припремио протођакон Зоран Андрић