Солт Лејк Сити: Гради се црква у руском стилу

Антиохијска архиепископија за Северну Америку намерава да до зиме подигне  цркву посвећену Светим апостолима Петру и Павлу у Солт Лејк Ситију.

Зграда цркве биће подигнута од дрвета у руском стилу за око 140 верника; затим ће се изградити парохијски дом, уредиће се прво православно гробље у Јути, а најзад и велика православна катедрала у византијском стилу.

Митрополит Јосиф, који је на челу Антиохијске митрополије за Северну Америку, осветиће дрвену цркву пре Божића. Парох при овој цркви Јустин Хејвенс придаје велики значај томе што ће црква бити у традиционалном православном стилу, пошто многе парохије изнајмљују или купују бивше протестантске или католичке цркве, и чак бивше синагоге и, премда изнутра изгледају да су православне цркве, гледано споља, једино натпис на улазу показује да је то православна богомоља. За парохијане, од којих су половина раније били католици, протестанти, Јевреји, муслимани или атеисти, посебно је важно што ће се црква подићи у духу православних цркава, па је изабран руски стил са луковицама.

Нова црква и парохијски дом биће у служби православног мисионарског рада у тој области, где су већина становника мормони. У парохији је сад регистровано 400 чланова, од којих 200 њих редовно присуствују недељним богослужењима у привремено изнајмљеним просторијама. Руси, Срби, Грци, Румуни, Бугари и Арапи моле се ту заједно са онима који су тек пришли у Православље. Свештеник Јустин Хејвенс и његова супруга Серафима такође су новообраћеници, имају седморо деце, сва рођена у Солт Лејк Ситију. Други свештеник Павле Трибендах, бивши лутеран, пришао је Православној цркви са породицом 1996. године.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)