Солун: почасни докторат професору Ларенцакису

Солунски универзитет уручио почасни докторат професору православног богословља из Граца

Пензионисани професор православног богословља на Универзитету у Грацу Григорије Ларенцакис одликован је почасним докторатом на Аристотеловом универзитету у Солуну. Овим одликовањем није почаствовано  само животно дело великог екуменског радника и заточника помирења, него и блиска сарадња између богословских факултета у Грацу и Солуну. Ларенцакис је био и почасни члан Фондације Про Оријенте и заменик председавајућег градске секције ове Фондације.

Почасни докторат је уручен у оквиру међународног симпозијума на тему „Одговорност Православне Цркве за помирење“ организованог на овом Универзитету. У образложењу се истиче да је Ларенцакис „амбасадор помирења“, при чему су посебно вредноване заслуге око укључивања православног богословља у програм Католичког богословског факултета у Грацу, за организовање Другог европског екуменског саборовања у Грацу 1997. и за рад на нацрту „Карте Екуменике“ која донета 2001. године пружа смернице за сарадњу Цркава у 21. веку.

Поводом предстојећег Свеправославног сабора угледни професор Ларенцакис је истакао да је Православна Црква „живи организам“ и да Сабор на Криту има свеправославни и свесветски значај. Професор је одбацио критике које истичу да Сабор није довољно усредсређен на савременост и истиче да нацрти докумената припремљених за Сабор показују „динамичко Православље“. Већ и сам документ „Мисија Православне Цркве у данашњем свету“ био би оправдање за сазивање Сабора. Глас Православља пред проблемима савременог света морао би звучати „снажно и једногласно“. Мора се радити на изградњи друштва у миру и праведности у коме не сме остати никаква утопија.

Професор Ларанцакис је истакао да је сарадња са другим хришћанским Црквама, са другим религијама, са људима добре воље, неопходна, али да Православље сâмо не може решити све проблеме.

Григорије Ларенцакис је 35 година предавао екуменско и православно богословље у Грацу и тако је био први православни богослов који је могао да званично предаје на Католичком богословском факултету.

Извор: Катпрес (превод – Инфо служба)