Солунци поново говоре!

Београдска премијера документарне драме „Солунци говоре”, рађена по тексту Антонија Ђурића, а у драматуршкој обради и режији Цисане Мурусидзе, изведена је у суботу 26. априла у 20.30 часова на сцени „Раша Плаовић” Народног позоришта, које је њен домаћин. Патријарх српски Иринеј је благословио представу.

Представа Солунци говоре је премијерно изведена 30. децембра 1981. на сцени Народног позоришта у Београду (сцена „Круг“ 101), али се играла и на сцени „Раша Плаовић“, као и на великој сцени Народног позоришта у Земуну. Одиграна је преко 360 пута у току две деценије колико је трајао њен позоришни живот. Карактеристично је да, и поред изузетног пријема код публике и редовно распродатих карата, средства информисања у то време нису написала ниједну реч, осим новина Православље, и то у два наврата.

Академија уметности из Београда и Академија умјетности из Бањалуке, након потписаног уговора о сарадњи двеју високошколских установа, приступиле су остварењу овог позоришног пројекта који је уврштен у програм обележавања Сто година од Првог светског рата.

Покровитељи представе Солунци говоре јесу уважени председници: г. Томислав Николић (Србија) и г. Милорад Додик (Република Српска).

Прва премијера након тридесет три године била је 6. априла 2014. на сцени Народног позоришта у Бањалуци. Напомењемо да су млади глумци: Марија Ђајић која игра једну од хероина Првог светског рата - Милунку Савић, Иван Перковић и Данило Керкез – студенти глуме Академије уметности у Бањалуци - и студенти глуме на Академији уметности у Београду: Саша Симовић, Стефан Ковачевић, Дарко Ивић, Срђа Бјелогрлић, достојанствено обележили Сто година Првог светског рата, одужили се прецима и у прави час проговорили језиком вере, духа, морала, херојства, високих вредности које питају свет: Шта се то десило да су вредности замењене, потиснуте, да се поново кроји друга историја, и то опет за Србе који су били господари својих њива и бранили своју слободу.

Како што време пре сто година казује да је „на Србију насрнуло велико зло“, тако и данас време казује да је насрнуло зло на човека и човечанство. Опет су прозвани Срби који су у оно време „великог зла“ својом честитошћу у борби против непријатеља, који је починио незапамћене злочине против цивилног становништва у Србији и другде, задивили читав свет. Историја не памти да је једна држава послала цвет младости за спас народа и Отечества како је учинила Србија.

Представа Солунци говоре ће током четири године, колико ће се обележавати стотину година од Првог светског рата, бити час историјс за све нас, посебно за младе нараштаје основног, средњошколског узраста у Републици Србији и Републици Српској. Њима ће се придружити свака породица, јер је овакав час историје, час свих нас јуче, данас и сутра.

Продуцент овог пројекта је Душан Ђоковић оснивач и председник Академије уметности. Иначе, за заслуге у дугогодишњем раду Патријарх Иринеј  је одликовао г. Ђоковића орденом Светога Саве.

У пратњи Патријарха српског Иринеја налазили су се Епископ липљански Јован, викар Његове Светости, протојереј-ставрофор др Саво Јовић, главни секретар Синода, и старешина Саборне цркве протојереј-ставрофор Петар Лукић.

Премијери су присуствовали изасланици Председника Републике Србије и Републике Српске, затим кнегиња Јелисавета Карађорђевић, др Дарко Танасковић, наименовани амбасадор наше земље при Унеску у Паризу, академик Матија Бећковић, књижевник Милован Витезовић, проф.  Слободан Самарџић, као и друге  многобројне личности из јавног и културног живота.

Зорица Зец