Сотине верних на Васкрс у Саборној цркви у Шангају после 1965. године

Православни верници из Шангаја имали су двоструки разлог за прослављање Вскрса, јер су први пут у току више од 50 година прославили Празник над празницима у Саборној цркви Иконе Матере Божје „Уточиште грешних“. Неколико стотина верника из Кине, Русије, Србије, Грчке, Молдавије, Француске, Италије, Немачке, Киргистана, Узбекистана, Украјине, САД, Канаде и других земаља присуствовало је свечаној служби у васкршње ујутро у цркви која се налази на територији бивше француске концесије, преноси ТАСС. Богослужењем је началствовао старешина тамошње православне заједнице отац Јован.

Пасхално богослужење је одржано у васкршњу поноћ и у згради Генералног конзулата Руске Федерације у Шангају, молитвама на црквенословенском, енглеском, немачком, пољском, румунском, српском, грчком, узбечком, украјинском, белоруском и кинеском језику.

Богослужење у Саборној цркви омогућили су дипломати Генералног конзулата у сарадњи са кинеским властима, којима је отац Јован је богослужење пријавио. „Ова Пасха у Саборној цркви је јединствена прилика да уђете у цркву после више деценија њеног недејствовања. Данашњи догађај је још једно свједочанство о све већем међусобном поверењу и пријатељству између руског и кинеског народа,“ додао је старешина цркве.

Последња служба је одржана у Саборној цркви 1965. године када је последњи њен старешина умро. Нажалост, васкршња служба је била једнократни догађај, мада је приметно да се то догодило уз сагласност кинеских власти.

Извор: Orthochristian (са енглеског Иноф служба СПЦ)