Сотирис Кисас: Оморфоклисија - зидне слике цркве Светог Ђорђа код Касторије - Клуб САНУ, 20. мај

Српска академија наука и уметности и Библиотека СУНУ са задовољством обавештавају јавност да је из штампе изашла књига господина Сотирис Кисаса, Оморфоклисија: зидне слике цркве Светог Ђорђа код Касторије, у издању Византолошког института САНУ.

Књига је објављена под покровитељством Амбасаде Грчке у Београду уз пријатељку подршку Еуробанке ЕФГ ( EUROBANK EFG).

Књига ће бити свечано промовисана у уторак 20. маја 2008. године у Клубу САНУ, Кнез Михаилова 35, међуспрат, са почетком у 13 часова, којом приликом ће се јавности обратити и о књизи говорити: Њ.Е. Христос Панагопулос (Christos Panagopoulos), амбасадор Грчке у Београду, господин Ставрос Јоану (Stavros Ioannou ), председник И.О. Еуробанке ЕФГ, академик Гојко Суботић и дописни члан Љубомир Максимовић.

Сотирис Кисaс је био један од водећих стручњака за византијску уметност. Школовао се на Аристотеловом универзитету у Солуну а постдипломске студије је завршио у Београду. Био је врсан познавалац зидног сликарства Византијског царства а особито су га занимала дела у Србији настала током владавине краља Милутина. Један је од ретких тумача византијског начина говора и литерарне традиције па за њега није било непознаница приликом тумачења натписа на фрескама и иконама.

Оморфоклисија: зидне слике цркве Светог Ђорђа код Касторије представљају дело на коме је радио пре смрти и које, чини нам се, је захтевало најмање труда да буде завршено. Ова књига најбоље осликава његову усхићеност, занесеност и пре свега темeљност у истраживању, проучавању и документовању фреско сликарства.