SOYA: Национална конференција и годишња скупштина

Чланови Српског oмладинског православног удружења (SOYA) присуствовали су 20. и 21. октобра 2012. године националној конференцији и годишњој скупштини у Сиднеју

У раду панела 20. октобра 2012. године учествовали су Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј, амбасадор Републике Србије у Аустралији г-ђа Неда Малетић, национални председник SOYA г. Јанко Николић, национални подпредседник SOYA г. Предраг Сребро, као и свештеници Ђорђе Веселиновић и Миодраг Перић.

Конференција је била фокусирана на стратешком планирању, краткорочним и дугорочним циљевима које је SOYA поставила за 2013. годину. Чланови су се сложили да је потребна чвршћа комуникација између одбора на нивоу аустралијских држава. SOYA ће издавати билтен, који ће излазити тромесечно. Билтен ће обавештавати чланове о прошлим и предстојећим активностима. SOYA ће редовно ажурирати своју интернет презентацију и информисати чланове о важним догађајима. SOYA је првржена циљу да буде и остане транспарентна и отворена организација.

Чланови су се сложили да је важно повезавње са истакнутим припадницима аустралијске заједнице.  Његово Преосвештенство Епископ Иринеј истакао је да би сваки одбор требао одржати састанак са министром за мултикултуралне односе у тој држави. Чланови настоје да успоставе чвршћу везу са државним институцијама, у циљу афирмисања српске заједнице, вере, културе и традиције. Многе успешне етничке организације су дубоко интегрисане у аустралијски друштвени миље и имају чврсте везе са другим локалним заједницама, што треба бити циљ и српске заједнице, на индивидуалном и колективном нивоу.

SOYA планира да организује камп за омладину током следеће године. Циљна старосна група за камп биће тинејџери и млади између 20 и 30 година. Камп ће укључивати рад на индивидуалним и групним вештинама, духовне разговоре и предавања.

SOYA ће се ангажовати у раду са омладином српских локалних заједница, организовати посете црквама, спортским клубовима и српским националним удружењима. Важно је да наши млади људи знају о активностима и циљевима организације и да својим учешћем допринесу даљем напретку и развоју српске заједнице у Аустралији и Новом Зеланду. 

Ове године, SOYA је успоставила Национални саветодавни одбор. Истакнути појединци, свештенство Српске Православне Цркве и стари чланови држаће позиције у одбору који ће имати искључиво саветодавну улогу.  Бранко Панић, партнер у консултантској фирми Deloitte и велики пријатељ SOYA -е, потврђен је као први члан Националног саветодавног одбора, а најављено је учешће и неколико других појединаца, чије ће учешће бити ускоро и званично потврђено и објављено. SOYA ће, уз присуство истакнутих лидера заједнице у Савету, ојачати своју стратешку позицију и уз ентузијазам и иновативност и даље остваривати успешне резултате, уз сложно заједничко деловање, успешне хуманитарне пројекте, очување вере, неговање богате српске културе, поспешивање образовања и наслеђа нашег народа.  Као што је то чинила и до сада.

По завршетку конференције у суботу вече, вечерње богослужење је одржано у цркви светог Лазара у Александрији, Нови Јужни Велс.

У недељу, 21. октобра 2012. године, SOYA је на свом радном састанку изабрала нови управни одбор.

SOYA управни одбор за 2013:

 • Председник – г. Предраг Сребро
 • Подпредседник – г-ђица Нада Мартиновић
 • Национални секретар – г-ђица Тања Јосифовски
 • Благајник – г. Јован Јеремић

Државни координатори:

 • Нови Јужни Велс – г. Предраг Сребро
 • Аустралијска Престона Територија – г-ђа Нада Станковић
 • Квинсленд  – г-ђица Александра Цвитановић
 • Нови Зеланд  – г-ђица Ана Драца
 • Викторија  – г-ђица Радмила Савић
 • Јужна Аустралија  – г. Горан Рекић
 • Западна Аустралија  – г. Ђорђе Балорда

Учесници скупа захваљују екипи SOYA из Новог Јужног Велса за успешну организацију годишње скупштине, као и г. Петру и г-ђи Милици Козлини за обезбеђивање смештаја за чланове SOYA из Викторије, као и свима осталима који су угостили чланове из других држава.

Предраг Сребро (председник)
и Нада Мартиновић (подпредседник)

Српско Омладинско Православно Удружење (SOYA)
www.soya.org.au

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска