Спасовдан и смотра хорова у Штутгарту

Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин служио је данас, на Спасовдан, Свету Архијерејску Литургију у храму Сабора Срба Светих у Штутгарту уз саслуживање протојереја Вељка Гачића, Архијерејског намесника за Северну и Источну Немачку и пароха берлинског, штутгартских свештеника протојереја Братислава Божовића, Архијерејског намесника за Јужну Немачку и протонамесника Слободана Миљевића, јереја Драгослава Ћорковића из Карлсруеа, те ђакона Драгослава Ћорковића из Штутгарта и Александра Перковића из Хилдесхајма.

У Црквеној општини у Штутгарту се од 1. до 3. јуна одржава и смотра српских православних хорова, коју је 1. јуна отворио протонамесник Слободан Миљевић предавањем „Искуство и визија пастирског рада кроз три генерације у расејању". У оквиру смотре хорова представили су се хорови парохија Карлсруе, Франкфурт, Цирих, Берлин и Штутгарт. Појана је православна духовна музика више помесних традиција од 15. до 20. века.

Црквена општина у Штутгарту основана је 1971. године. Има две парохије и два храма у своме власништву: храм у самом Штутгарту освећен 1992. и храм у Гепингену освећен 1993. године. Оба ова освећења извршио је надлежни Архијереј, Преосвећени Епископ Г. Константин. Осим ова два храма, Црквена општина користи и филијално богослужбено место у Хајлброну. Процењује се да на територији Црквене општине Штутгарт живи око 15.000 припадника Српске православне цркве.

Извор: Епархија средњоевропска