Спасовдан у Цетињском манастиру

Спасовдан у Цетињском манастиру
Спасовдан у Цетињском манастиру
Спасовдан у Цетињском манастиру
Спасовдан у Цетињском манастиру

Светом заупокојеном Литургијом са поменом књазу Данилу Петровићу, војводи Мирку Петровићу и њиховим војницима, у Цетињском манастиру је обиљежена годишњица битке на Граховцу, која се одиграла на Спасовдан 1858. године.

Уз присуство и молитвено учешће Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, светом службом је началствовао ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј-ставрофор Гојко Перовић, коме је саслуживало  цетињско свештенство.

Митрополит Амфилохије се затим обратио сабранима рекавши да је слава Господња истовремени и призив хришћанима на прослављење. -„Личимо на мраве и на црве, али нијесмо мрави и црви. Зато нас је Бог и створио усправне да се вазносимо у вјечни и непролазни живот. Земља је гнијездо, па онај који у њему окрилати вјером и врлином, тај полети према небесима, вазнесе се са Христом и узраста у вјечну раван мјере Христове, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је такво људско достојанство у Црној Гори чувано и брањено и вјером, и живљењем по вјери, и љубављу према Богу и према ближњима. -А када је затребало, оно се овдје бранило и крвљу. И крвљу се бранила вјера, казао је Владика и додао да су граховачки јунаци свједоци те истине. Он је подсјетио да само на Спасовдан звони велико звоно изнад Цетињског манастира, у спомен оних који су животе своје положили за вјеру и отачаство на Граховцу 1858. године.

-Они су своје животе положили бранећи вјечно љуско достојанство и вјечну славу, Божју и људску. Посвједочили су тако пред свим људима и свим народима да је то нешто за шта вриједи живот свој жртвовати. Тако су хришћани радили од самога Христа који је први жртвовао живот свој за живот свијета, поручио је митрополит Амфилохије.

Након службе у Цетињском манастиру митрополит Амфилохије је у Богословији Светог Петра Цетињског благосиљао и преломио славски колач матураната ове црквено-просветне установе, који Светог Јована Богослова славе као разредну славу. По свршетку славске трпезе љубави, Владика је у Богословији погледао изложбу архивских докумената Цетињског манастира под насловом „Архивски времеплов“, коју су приредили чланови архивске секције при Цетињској Богословији.

Извор: Митрополија црногорско-приморска