СПЦ онемогућен нам приступ храму у Приштини

Након свете Литургије у храму Светог Николаја Чудотворца, Епископ рашко-призренски г. Теодосије покушао је да посети, заједно са мањом групом свештеника и верника, још незавршени храм Христа Спаса у центру Приштине.

Међутим, приликом покушаја да уђу у храм, који сe са околном парцелом у катастру општине Приштина води као имовина Српске Православне Цркве, нађено је да су катанци на цркви промењени чиме је правном власнику, Српској Православној Цркви, онемогућен улазак у храм. Будући да је реч о отвореном акту правног насиља, спречавања слободе приступа имовини и слободе вероисповедања, Епархија рашко-призренска је поднела кривичну пријаву полицији у Приштини са захтевом да се хитно спроведе истрага ко је и на основу којег права променио катанце на цркви.

Епархија инсистира да јој се омогући несметан приступ овом храму и његова заштита од скрнављења коме је храм годинама изложен. Непозната лица која су исекла постојеће катанце и поставила своје то су учинила без икакве консултације са Српском Православном Црквом, са Комисијом за имплементацију у којој, поред Српске Православне Цркве и два косовска министарства, учествују и шефови мисија ЕУ и ОЕБС на Косову и Метохији.

Епархија је већ обавестила јавност да је након подметања пожара у октобру 2016. године епископ Теодосије са свештенством и монаштвом организовао чишћење храма и постављање нових брава како би се спречио неовлашћен приступ и скрнављење овог објекта. Том приликом Општина Приштина је послала своје инспекторе са захтевом да се чишћење заустави због тога што Црква наводно поступа противно закону. Инспектори нису имали судски налог и поступали су противно законским регулативама због чега је Епархија рашко-призренска тражила од надлежних међународних институција да јој се омогући слободан приступ храму и гарантује слобода вероисповедања у њеним објектима.

Извор: Епархија рашко-призренска